Pangolin kuća - vizija buduće kuće u Tajlandu

20.01.2012. | Arch Daily

Vizija arhitekata Pitupong Chaowakul, Wattikon Kosolkit i Yupadee Sutvisith buduće tajlandske kuće je arhitektura koja je sastavljena od različitih nivoa otpornih segmenata. Ovo uključuje 100 posto otpornost sa prostorom koji omogućava vodi da poplavi celo područje bez izazivanje štete.

Prizemlje je polu životni prostor koji se povezuje sa spoljnom terasom gde se omotač kuće može otvoriti, dozvoljavajući kući harmonizaciju sa vodom tokom sezona poplave i funkcioniše kao pristupna rampa tokom suve sezone. Gornji deo kuće je glavni životni prostor, koji je izdignut i zavrnut pružajući osenčenje za niže prostore.

Omotač Pangolin kuće se sastoji od pametnih prozora koji se sastoje od hiljadu prozora programiranih od strane inteligentnog softvera koji može da kontroliše nivo otvora u zavisnosti od klimatskih situacija i volje vlasnika. U slučaju poplave, čvrsti omotač na prizemlju može da postane u potpunosti otvoren i dozvoli prodor vode tako da izbegne strukturna oštećenja.

Prozori na srednjem i najvišem nivou su izrađeni od solarnih panela osetljivih na boju, koji su sutrašnja tehnologija za proizvodnju energije, gde solarne ćelije koriste boje šarenih voća umesto silicijuma. Providnost solarnih panela omogućava im da preuzmu ulogu konvencionalnog stakla. Sa ovom tehnologijom budućnosti, Pangolin kuće mogu da ponude dovoljno električne energije za opstanak u slučaju katastrofalne opastnosti.

U budućnosti, verovatno je da će prirodne katastrofe biti sve više učestalije i nepredvidljive, tako da nikada nećemo biti sigurni koliko će poplaviti neko područje. Zato je krov odvojiv element koji može da postane plutajuća komopnenta u slučaju opasnosti kada voda dosigne nivo koji je previsok za bezbedno opstajanje stanovnika kuće. Kada je stanje redovno, krov ima funkciju terase sa baštom za stanovnike, što može biti lepo, zeleno, mesto za ukućane za vreme poplava kada oni nisu u stanju da napuste svoje domove.

Pangolin kuća je dobila ime po grupi životinja Pangolin (na slici ispod). Ljuskavci ili pangolini (Pholidota) su red iz razreda sisavaca. Karakterističnost ovih životinja su ljuske koje joj daju određenu sličnost sa češerima, pa ih se u narodu često i zove životinjama - češerima. Red ima jednu porodicu (Manidae) i jedan rod (Manis) sa sedam vrsta. (Izvor: Wikipedia)

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...