INFONET-468X60-BANNER

Vrli novi svet?

16.01.2012. | Pogledaj

Kad je u pitanju projekt “Svet” u Dubaiju, sasvim je suvišno naglašavati svu njegovu konceptualnu i socijalnu ispraznost. Perjanica “Google Earth urbanizma”, udaljena je otprilike 4km od obale Dubaija i sastoji se od 300-tinjak veštačkih ostrva čiji raspored u arhipelagu liči na naivnu sliku sveta, a koje bi po završetku izgradnje, jasno, trebale biti novi dom nekolicini bogataša.

Ovaj projekt samo je još jedna u nizu briljantnih ideja stvaranja zasebnog “sveta” za ekstremno bogate. Nakon desetak godina od inicijalne ideje, projekt je jednom nogom zakoračio u stvarnost. The World Island Beach Club na ostrvu Lebanon trebao bi da se otvori kroz koju nedelju i nažalost, fotografije koje vidite nisu rezultat Photoshop-a.

Urbanistički i konceptualno potpuno nepromišljen, ovaj projekat ne poseduje baš ni jednu vrednost koja bi mu dala drugi smisao, osim puke mogućnosti besmislenog trošenja novca za one koji očito dodira sa stvarnim svetom ionako nemaju.

Početkom prošle godine, kompanija Penguine Marine, koncesionar za trajektnu vezu s obalom, izašla je u javnost s izjavom da ostrva lagano tonu u plitko more. Nakheel Properties Group, glavni krivci za postojanje “Sveta“ tvrdnje su oštro odbacili i obećali ostvarenje ovog “genijalnog” projekta u celosti.

Navodno je skoro 70% ostrvca već otišlo u ruke novim vlasnicima, uprkos kašnjenju u realizaciji i gradnji infrastrukture (čak ni oni nisu mogli zaobići globalnu krizu).

No, najgluplji deo ideje, čini se, leži u upravljanju potrebnom energijom koja će pokretati celi sistem. Nakheel Grupa zabranila je bilo kakve vodovodne i električne intervencije na ostrvima. Pročišćena voda dopremaće se s kopna brodom, a struja će se dobijati iz generatora. Kupci nisu baš ostali oduševljeni ovakvim aranžmanom, pa se investitori nadaju da će otvorenje ostrva Lebanon ohrabriti sve one koji su spremni svoj novac uložiti u “novi svet”.

Hoće li “Svet” zaživeti i postati uspešan projekat ili će završiti pod nogama ekonomskih apokalipsa, zna samo vreme koje dolazi. Uspe li projekat, nema sumnje da će dati vetar u jedra postojećem razvoju novog besmisleno megalomanskog projekta, “The Universe” – beskonačnom nizu ostrva koji će oblikovati celu našu galaksiju i postati još jedna luksuzna destinacija za ljude s novcem. I ne, to na žalost nije šala.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;