INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Šest fantastičnih pećina koje možete nazvati domom

11.01.2012. | Inhabitat

Pećinski ljudi su možda sve vreme bili u pravu - sa par modernih dodataka, pećinski domovi nisu samo egzotična mesta koje možete nazvati domom, već su i ekstremno energetski efikasna. Njihovi prirodni zidovi regulišu temperaturu tokom cele godine, i mnoge pećine imaju prirodne izvore sveže vode koje teku kroz njih. Pogledaje neke od naših omiljenih modernih pećinskih domova koji se nalaze širom planete - neki od njih se mogu čak i iznajmiti, tako da možete sebi priuštiti sopstvenu pećinsku avanturu.

Chulo Canyon Cave House

Pećinska kuća Chulo Canyon Cave House nalazi se u planinama Mule nedaleko od Bisbea u Arizoni (Bisbee, Arizona, USA). Smeštena na 15 hektara planinskog terena, ovoj kući od 278 metara kvadratnih pristupa se kroz sunčanu sobu, koja vodi ka podzemnom domu. Moderna kuhinja, marokanska trpezarija sa lusterom, dnevna soba, prostor za vežbanje joge i tri spavaće sobe ostaju prirodno hladne zahvaljujući pećinskim zidovima. Nekoliko prirodnih bazena, gostinska kuća i bašta nalaze se na imanju.

Missouri Cave Land

Vlasnici ovog doma koji se nalazi u Festusu u Mizuriju (Festus, Missouri) kupili su ovu pećinu na ibeju (Ebay). Ogromni dom od 1.800 kvadratnih metara podeljen je u tri odaje. U prednjem delu smešten je dnevni prostor sa tri spavaće sobe, srednji deo smešta pomoćne prostorije, vešarnicu, i veliku sobu za zabave, dok se u zadnjem delu nalazi istorijski deo gde su mnogi muzičari održavali koncerte. Tri izvora pijaće vode i četrnaest vodopada se takođe nalaze u okviru ove magične nekretnine.

Sala rudnik srebra

Ako pećine koje su uklesane u strane planina nisu dovoljno zanimljive za vas, možete spavati 152 metara ispod zemlje u apartmanu u bivšem rudniku srebra Sala, koji se nalazi u Švedskoj. Sam rudnik je bio vodeći proizvođač srebra tokom 16. veka pa sve do 20. veka kada je zatvoren. Mreža prelepih podzemnih hala nude jedinstvene prostore za ručanje, koncerte, i mogu se iznajmiti za venčanja ili privatne zabave, koje se mogu održavati oko podzemnog jezera.
 

Cave Palace Ranch

Kuća Cave Palace Ranch nalazi se u Juti u SAD-u (Utah, USA), uklesana je u stranu pećine od crvenog kamena, i prostire se na 44,5 hektara zemljišta. Četiri unutrašnja udubljenja prelepo su transformisana u tri spavaće sobe, dnevnu sobu, kuhinju, trpezariju i gostinsku sobu. Ceo dom je dodatno impresivan zato što je skinut sa energetske mreže zahvaljujući upotrebi solarnih panela. Prednja staklena fasada preplavljuje unutrašnjost sa svetlošću, dok se sveža voda dobija iz podzemnog bunara.
 

Beckham Creek Cave Lodge

Kuća Becham Creek Cave Lodge u Arkansu (Arkansas) jeste nekretnina koja se može iznajmljivati i posvećena je očuvanju prirodnih lepota. Staklena prednja fasada puni enterijer sa svetlošću spajajući prostorije sa prirodom koja se nalazi napolju. Svaka privatna i zajednička prostorija povećava prirodni pećinski ambijent, dok okolno pripadajuće zemljište pruža priliku da se uživa u prelepom okruženju.

Iranski pećinski domovi

Prvobitno izgrađeni pre 700 godina, pećinski domovi blizu planine Sahand u Iranu uklesani su u stranu planinskih vulkasnih stena. Sada popularno mesto za hotele i odmarališta, pećinske sobe održavaju hladnu temperaturu tokom dana zahvaljujući prirodnoj izolaciji i odbijanju sunčevih toplotnih dobitaka. Enterijeri su opremljeni sa tradicionalnim i istorijskim tekstilama, ćilimima i jastucima koji pružaju savremen komfor.
 

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;