INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Problemi sa vraćanjem solarne energije u elektromrežu

08.12.2011. | Amy Suarez | Off grid

Uspeh krovnih solarnih panela u Australiji potkopao je sistem snabdevanja električnom energijom, šaljući toliko energije nazad u mrežu da izaziva skok napona koji bi mogao da ošteti aparate u domaćinstvu kao što su kompjuteri i televizori. Ovo znači da bi trebalo ili da prekabliramo svaki dom i svaku ulicu, kao bi se prilagodili velikim komunalnim preduzećima, ili da ponovo razmislimo o načinu na koji je organziovana distribucija energije. Ono što važi za Australiju, važi i za druge delove sveta. Vodovi za elektrodistribuciju i kućni kablovi projektovani su za struju koja teče od elektrana ka uređajima, ali su domaćinstva sa solarnim panelima ovo obrnula.

Problemi sa kvalitetom struje su veći u seoskim oblastima budući da je mreža ponekad slabija i generalno ima više prostora, što znači da se instaliraju veći solarni fotonaponski sistemi sa kapacitetima od 5kW i više, u poređenju sa sistemima od 1kW do 3kW koji su uobičajeni u urbanim oblastima.

Jedan od najvećih australijskih elektrodobavljača Ausgrid upozorio je da postoji "velika verovatnoća" da će troškovi morati da porastu zbog uticaja solarnih fotonaponskih ćelija. U pismu ustanovi za regulaciju cena Novog Južnog Velsa, Ausgrid upozorava da u oblastima sa velikom koncentracijom solarnih ćelija nivoi napona mogu da porastu, a ovo može ostaviti "posledice na uređaje i opremu u domovima potrošača". Ovo takođe može dovesti i do isključivanja solarnih sistema.

U Kvinslendu, neke nove prijave za krovne solarne sisteme su odbijene i Energex sada apeluje na korisnike da provere da se solarni fotonaponski sistem može instalirati a da se ne ugrozi rad mreže.

U Zapadnoj Australiji, kompanija Horizon Power ograničila je količinu obnovljive energije koja može biti instalirana u sistem a da se ne utiče na napajanje. Horizon odbija prijave za nove instalacije obnovljivih energija u naseljima Eksmut i Karnavon i prihvata ih samo za domaćinstva, škole i neprofitne organizcaije u Brumu i Leonori.

Potparol preduzeća Energex Majk Svanston (Mike Swanston) kaže da postaje teško zvaničnicima elektrodistribucije da postave elektrosistem kako bi osigurali dobar napon kada neke kuće u ulici imaju solarno napajanje, a druge ne. "To je slično vodovodnoj mreži - cevi postaju manje i pritisak je predviđen da bude niži kako se približavate kući", kaže Svanston. "Počnite da pumpate vodu unazad u male cevi domaćinstva i najrazličitije čudne stvari će se desiti."

Džon Devero (John Devereaux), vršilac dužnosti izvršnog direktora u Energy Networks Association kaže da će problem postajati samo sve gori kako se sve više krovnih solarnih panela bude instaliralo i kako sistem bude postajao veći. Samo u jugoisočnom Kvinslendu, više od 22.300 krovnih solarnih sistema je instalirano u prva tri meseca ove finansijske godine - što je više od instaliranih 19.000 u 2009-10. finansijskoj godini, prema podacima Energex-a.

Cilj australijske stranke Federal Labor da se iz obnovljivih izvora proizvodi 20% struje do 2020. godine povećalo je potražnju za krovnim fotonaponskim sistemima. A tome su, takođe, doprineli državni programi koji velikodušno plaćaju feed-in tarife za domaćinstva koja vraćaju energiju natrag u mrežu. U međuvremenu, priliv jeftinih solarnih panela napravljenih u Aziji i uvezenih u Australiju podstakao je nove poteze vlade i nekih australijskih država kojima su povučene subvencije.

Essential Energy, koji radi na energomreži u Novom Južnom Velsu i delovima južnog Kvinslenda, zahteva da Novi Južni Vels sledi Kvinsland koji je počeo da uvođenjem ograničenja na solarne fotonaponske sisteme od 5kW kako bi se izbegli problemi sa kvalitetom struje.

Organizacija Endeavour Energy, koja upravlja mrežom u zapadnom Sidneju, upozorava da neki instalateri solarnih panela nisu proverili napon i sproveli druga merenja kako bi osigurali da solarni fotonaponski sistemi rade kako treba. "Najveći problem koji imamo sa ubrzanom izgradnjom mreže jeste osiguravanje da je svaka instalacija u potpunosti usklađena", kaže Taj Kristofer (Ty Christopher), generalni direktor razvoja mreže.

Instalater solarnih panela u Adelaidi Kris Hart (Chris Hart) kaže da su problemi veći za letnjih meseci, kada upotreba klima uređaja povećava pritisak na sistem. On kaže da oblasti sa dosta solarnih panela podižu napon do dozvoljenog maksimuma, izazivajući pad individualnih sistema i skidajući opterećenje sa mreže. On kaže da solarni sistemi "padaju na par minuta" kada naponi postanu previsoki, fenomen koji je poznat pod nazivom tripping out. "Onda oni pokušavaju da se ponovo povežu i to ponovo podiže napon, a to je veoma iscrpljujuće", objašnjava. "To je problem kad ima isuviše solarnih sistema u području gde lokalna vlast nema dovoljno kablova i žica na ulici da zadrži napon niskim."

Hart kaže da bi veličina uličnih provodnika i kablova morala biti povećana "tako da može da izdrži dosta solarnih sistema, u odnosu na vreme kada ima dosta opterećenja, ali ne i solarnih sistema". "Ako imate veoma toplu noć i očigledno nemate solarnu energiju, glavni napon ima dosta da padne", kaže. "Ako vaše žice tome nisu dorasle, imate problem."

Mrežne kompanije kažu da mere kao što su modifikacija i skladištenje pomoću baterija mogu da spreče ispadanja, ali mogu biti i veoma skupa.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;