INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Harpa - Koncertna dvorana i konferencijski centar u Rejkjaviku

18.11.2011. | Architect Magazine

Kada je islandski grad Rejkjavik odlučio da zameni relativnu izolaciju na marginama artičkog kruga za veću prisutnost na međunarodnoj sceni, okrenuo se ka poznatoj arhitekturi da privuče pažnju javnosti. Danska arhitektonska firma Henning Larsen Architects i islandski biro Batteríið Architects projektovali su Harpa - Rejkajivik koncertnu dvoranu i konferencijski centar. Objekat površine od 28.000 metara kvadratnih, koji se nalazi na ivici Severnoatlantski okean na severozapadu od centra Rejkjavika, otvoren je maja ove godine.

Karakterističnost Harpe jeste njena LED osvetljena fasada, dizajn koji je uradio danski umetnik Olafur Eliason (Olafur Eliasson) u saradnji sa biroom Hening Larsen. "Neobično je za arhitekte da tako blisko rade sa umetnikom na bitnom delu objekta, ali smo hteli dodatnu dimenziju za ovaj poseban projekat", kaže Osbjorn Jakobsen (Osbjorn Jacobsen), projekt menadžer u birou Henning Larsen.

Eliason je osmislio fasadni omotač koji obuhvata volumen spojenih konferencijskih i koncertnih sala i stvara zajednički jezik među njima. Njegov pristup je bio da napravi struktrualno preklapanji od onoga što on zove "kvazi-cigle": naslagane geometrijske konstrukcije od čelika i stakla projektovane da oslikavaju grad, svetlost i vremenske promene u kaleidoskopskoj refleksiji unutar zgrade. Spolja, geometrijske forme podsećaju na iskristalisane bazaltne stubove koje možete videti na Islandu.

Različite fasade su napravljene od različitih varijacija kvazi-cigli. Južna fasada ima 823 pojedinačno izrađene dvanaestostrane kvazi-cigle, od kojih je "svaka dovoljno velika da u nju može da stane ljudska glava", kaže Eliason. Preostale fasade i krov su napravljeni od izdeljenih dvodimenzionalnih varijanti ovog dvanaestostranog geometrijskog sistema, što je rezultiralo ravnom fasadom od petostranih i šestostranih poligonalnih strukturalnih okvira.

U cilju razrade proizvodnje i montaže kvazi-cigli, Eliasov tim (koji je uključivao građevinske inženjere) je radio sa 3D kompjuterskim modelima, modelovanjima konačnih elemenata, različitim tehnikama digitalne vizualizacije, kao i makete i modele.

Da bi rešili dodatni izazov kako se severna i istočna strana fasada uklapaju - strane koje iako izlazi iz sličnog koncepta, nemaju veze konstruktivno - tim je nacrtao svaki ugao ručno i projektovao je svaki spoj da prihvati jedinstveno uklapanje. Rezultat "je kao da ste unutar kristala", kaže Sigurdur Ragnarsor (Sigurður Ragnarsson), Harpin glavni inženjer.

Analize koje su sprovedene od strane tima o kretanju sunca i svetlosti u Rejkjaviku uticale su na prostorni raspored objekta. Južna fasada je orijentisana prema gradu, i razne vrste jasnog, refleksivnog i obojenog stakla umetnutog u kvazi-cigle stvara površinu koja odražava oblake i nebo na način koji pretvara vreme u vizuelni performans. Unutar foajea, koji ide duž južne ivice zgrade, sunčeva svetlost se filtrira kroz fasadu i baca svetlost i boje na podove, balkone i plafone od poliranog čelika.

Živost stakla daje kontrast molitnoj unutrašnjosti četiri dvorane, čiji spoljni zidovi su od pigmentisanog crnog betona koji pasivno zadržava toplotu sunca. Unutrašnjost glavne koncertne dvorane, auditorijum sa 1.800 sedišta koji je dom islandske opere i islandskog simfonijskog orkestra, je crvena - što oslikava vulkanske predele Islanda.

Živopisno obojena staklena vrata prekidaju smirene crne površine i daju pristup sobama za sastanke, konfernecijskim i probnim salama, kao i izložbenom delu gde posetioci mogu slobodno da lutaju. Pogodnosti na licu mesta uključuju prodavnice, restoran, vidikovac i bar, prizemni bistro i podzemni parking.

Postoji dijalog između zgrade i posetilaca, "slično interakciji između umetničkih dela i gledaoca", kaže Per Teglgard Jepesen (Peer Teglgaard Jeppesen), glavni arhitekta u birou Henning Larsen. "Sama zgrada predstavlja... pitanje: Šta je umetnost, a šta arhitektura?" - pitanje za koje se grad Rejkjavik nada da će posetioci doći u Harpu da odgovore.

 

Detalji o projektu:

Projekat: Harpa - Rejkajivik koncertnu dvoranu i konferencijski centar, Rejkjavik, Island
Vlasnik: Harpa, Portus Group AGO (upravljačko telo Harpe); Totus (kompanija za nekretnine koja poseduje Harpu)
Arhitekta: Henning Larsen Architects, Kopenhagen, Danska
Arhitekta: Batteríið Architects, Hafnarfjordur, Island
Dizajn enterijera: Henning Larsen Architects i Batteríið Architects
Inženjeri: Mannvit Engineers; Artec Consultants (akustika); Hnit Consulting Engineers; Efla Engineers; ArtEngineering; Ramboll
Osvetljenje: Henning Larsen Architects, Batteríið Architects, Zumtobel
(unutrašnje osvetljenje); Studio Olafur Eliasson (fasadno osvetljenje)
Izvođač: IAV hf.; Iceland Prime Contractor Ltd.
Površina: 28.000 metara kvadratnih
Cena: 150 miliona američkih dolara

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;