INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Budući elektrostubovi u Velikoj Britaniji

18.10.2011. | BBC

Dizajn u obliku slova T dobio je nagradu od 5.000 funti na takmičenju za pronalaženje nove generacije električnih stubova. Dansko inženjersko preduzeće Bystrup pobedilo je 250 takmičara i osvojilo takmičenje Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (Royal Institute of British Architects - RIBA). Zadatak je bio da se zameni klasični trouglasti dizajn – u upotebi od '20-tih godina XX veka – ali nije data obaveza izgradnje.


Nagrađeni dizajn - T-stub Bystrup nazvan "no-nonsense" konstrukcija

Očekuje se da će biti potreban sve veći broj stubova da se povežu nove fabrike na aero, nuklearnu i hidroenergiju. Arhitekta u preduzeću Bystrup Razmus Jesing (Rasmus Jessing) kaže da mu je cilj bio pozitivniji oblik u odnosu na tradicionalan dizajn džangrizavih staraca, kako ih zovu u Danskoj, kako bi izneo nove oblike obnovljive energije. "Nadamo se da će u narednih par godina doći vreme T-stubova", kažu.


Takmičenje je privuklo više od 250 učesnika iz celog sveta

Projekti šest prijavljenih koji su ušli u finale takmičenja koje je organizovalo britansko Ministarstvo za energiju i klimatske promene i preduzeće za distribuciju energije National Grid, bili su izloženi u londonskom muzeju Victoria and Albert Museum. Pet finalista je primilo po 1.000 funti.


Flower Tower - Gustafsona Portera, projekat studija Amanda Levets Architects i Y-stub Knight Architects

Žiri, u kome su bili sekretar za energetiku Kris Hun (Chris Huhne), vodeće arhitekte i zvaničnici iz domena energetike, ocenjivao je prijavljene radove na osnovu kvaliteta dizajna, funkcionalnosti i tehničke održivosti. Nakon što su sve radove ocenili kao "zasnovane na realnosti i lepe", sudije su uzele u obzir i utisak javnosti i mogućnost timova da ih izvedu.

Genijalna konstrukcija

G. Hun hvali T-stub kao "inovativan dizajn – jednostavan, klasičan i praktičan". "Njegova genijalna konstrukcija takođe znači da će on biti mnogo niži i manji nego postojeći stubovi i, samim tim, neće toliko smetati", dodao je.

Postoji više od 88.000 stubova u Ujedinjenom kraljevstvu koji prenose do 400.000 volti struje stotinama kilometara. Većina je visoka oko 50m i teži nekih 30 tona, ali u Bystrup-u kažu da će T-stub imati 20 tona i biti visok svega 32m. Stubovi mogu biti obojeni kako bi se stopili sa okolinom, a verzija sa nerđajućim čelikom za priobalne oblasti bi nudila zaštitu od korozije, kažu u ovom preduzeću.

U preduzeću National Grid kažu da žele da sarađuju sa preduzećem Bystrup, ali i sa još dva: New Town Studio iz Eseksa koji je dizajnirao rešetkasti Totem stub i sa Ian Ritchie Architects sa njihovom vitkom Silhouette.


Rešetkasti dizajn klasičnih stubova bio je inspiracija i za projekat New Town Studia, dok su Ian Ritchie Architects predstavili dizajn u obliku slova F koji je pobedio na sličnom takmičenju u Francuskoj 

Organizatori kažu da će planirano smanjenje emisije ugljenika za 80% do 2050. godine dovesti do toga da struja ima sve veću ulogu u britanskom energetskom miksu. Širenje mreže elektrostubova i podzemnih kablova koje iz toga proizilazi "ima potencijal da transformiše naše pejzaže na bolje ili gore i za generacije koje dolaze", saopštili su organizatori.


Na takmičenju su učestvovali i veoma maštoviti projekti, ali oni nisu ušli u uži izbor

Troškovi popravke

Aktivisti se česti žale na stubove koji uništavaju selo i seoske pejzaže, a liberalno-demokratski poslanik Tesa Mant (Tessa Munt) je na raspravi u skupštini u julu opisala štetu koju oni nanose kao "neverovatnu". Međutim, britansko elektrodistributivno preduzeće National Grid tvrdi da je deset puta skuplje da se postave podzemni kablovi koje je, pored toga, i mnogo teže opraviti i te opravke su skuplje.


Dizajn u ljudskom ili životinjskom obliku, za razliku od nedavno održanog takmičenja na Islandu, nije visokokotiran u Britaniji  

Uz to, klasični stubovi su zadržali i neke pristalice. Fleš Bristou (Flash Bristow) iz Udruženja poštovaoca elektrostubova (Pylon Appreciation Society) kaže da su oni bili "elegantno inženjersko rešenje". "Cenim postojeće stubove zato što imaju rešetkas dizajn, pa, kada gledate u stub, ono što zaista vidite jeste okolina."

Linkovi: 

Povezani tekst sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;