INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća za ruralnu lokalnu zajednicu u Vijetnamu - bambus, zemlja, solar i LED

12.01.2011. | Inhabitat

Prelazak sa poljoprivrede na industriju svuda na svetu ne teče glatko, ali Vijetnam je jedna od zemalja gde se ovaj proces odvija najbrže i samim tim otvara se prostor za mnoge probleme. Veliki broj Vijetnamaca odlazi u gradove u potrazi za većim zaradama i boljim životom.

Ovo je dovelo do velikih demografskih promena, ali i radnih navika, opštih vrednosti društva, propadanja obrazovnog sistema, javnih usluga, i iznad svega - do promene u identitetu, kulturi i duhu nacije.

U želji da se pozabavi temom ovakvog stanja u društvu, arhitektonski biro Kiến Việt projektovao je multifunkcionalni prostor u kom bi se sastajali stanovnici ruralnog područja - Suoi Re Village Community House.

Kuća je sagrađena u potpunosti od lokalnih materijala, bambusa i naboja, ali sadrži i solarni sistem, rezervoare za sakupljanje kišnice, toplotne pumpe, LED osvetljenje, itd.

Takođe, i unutrašnji koncept ima oslonac u savremenoj arhitekturi. Ispred kuće je otvoreno dvorište, glavna prostorija je u centru kuće i raspoređena je u dva nivoa koje povezuje spiralno stepenište. Gornji nivo zauzimaju učionice, biblioteka i prostor za okupljanje, uz otvorenost projekta za reorganizaciju.

Podrumski zidovi izgrađeni su od lokalnog kamena, a kuća je pokrivena palminim lišćem.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;