INFONET-468X60-BANNER

Britanski RockTron reciklira pepeo u Maleziji za proizvodnju cementa

09.11.2010. | Building UK

Britanska kompanija posvećena zelenim tehnologijama RockTron, ušla je u pregovore sa glavnim distributerom energije u Maleziji TNB-om (Tenaga Nasional Berhad) u vezi sa preuzimanjem licenci tehnologije za recikliranje pepela (PFA - power station ash - pepeo iz termoelektrana).


Procene su da na svetu ima nataloženo oko 6 milijardi tona pepela iz elektrana i fabrika...

Prošle godine RockTron je otvorio svoju prvu fabriku u Cheshire-u koja koristi nov i taložen pepeo za različite aplikacije od kojih je primarna proizvodnja pepela koji služi kao zamena cementu u betonima i malterima.

Količina cementa koji može biti zamenjen pepelom ograničena je propisima, međutim, kompanije su razvile specijalne tehnologije kojima otklanjaju iz betona materije koje smanjuju njegov kvalitet što dozvoljava da zamena cementa pepelom može da pređe i 50%.

RockTron je zato u oktobru otvorio podružnicu kompanije RockTron Asia, koja je u ime RockTrona potpisala sporazum o razumevanju sa TNB-om koji bi trebalo da isporučuje pepeo za RockTron-ovu fabriku koja će biti otvorena u Maleziji.

- Procenjujemo da ovde ima oko šest milijardi tona pepela širom sveta, od čega je oko polovine u Aziji. Ovaj otpad se sastoji od vrednih minerala koji se bukvalno odbacuju već decenijama - kaže Dato’ Yazid Baba, direktor kompanije RockTron Asia.

Samo u Maleziji se godišnje proizvede oko dva miliona tona pepela, a procene su da je oko 2,5 miliona tona već u basenima sa pepelom i očekuje se da će ova količina rasti kako budu rasle potrebe za energijom. DOdatnih dva miliona tona proizvede se u Indoneziji svake godine a predviđanja su da će samo u naredne dve godine, do 2013. godine, količina pepela biti udvostručena.

Više o ovoj temi vidi na linkovima ispod ili na tagu "pepeo" ispod teksta.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;