IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nasleđe Velike paranoje - studenti arhitekture kao državni neprijatelj No.1

20.10.2010. | Mladen Bogićević | Gradjevinarstvo.rs

Ukoliko ste ikada bili u prilici, kao srednjoškolac, student arhitekture, ili "običan" građanin, da poželite da fotografišete neke objekte u Srbiji, verovatno vam se dogodilo da ste bili - sumnjivi, da su vam se obratili, policajci ili oprivatno obezbeđenje: šta radite? što snimate? ko vas je poslao? Zvuči pomalo neverovatno u zemlji koja je bombardovana iz daleka: hej momci, oni znaju gde je ovo i kako izgleda! Prosto nas ostavite da šetamo svojom zemljom i beležimo njene prizore. Nećemo ništa, ni vama, ni njoj...

Srbija iz vazduha - Da se bezbednosne strukture ove zemlje pitaju koliko one misle da treba da se pitaju, Srbija bi na zvaničnim aero-foto snimcima, cela, od Spensa, preko Terazija, do Niške tvrđave, izgledala kao ova fotografija - zeleno i... ništa više... Dok god zamišljamo da time doprinosimo bezbednosti naše zemlje dotle i živimo baš u ovakvom jednom mentalnom pejzažu - bezbrižnom, divljem, i pomalo pustom.

Pre samo par godina pojavila se nova foto-karta Beograda, dostupna u obliku sveske sa poređanim segmentima grada, ali i kao zidna mapa dimenzija oko 2x2m. I na novoj foto-karti, kao i na onim starim, svi vojni objekti zamaskirani su copy/paste drvećem.

Ovo bi, možda, imalo nekog smisla, da svaki naš "potencijalni neprijatelj" već nema satelitske snimke Beograda, ili da već nije pogodio sve te objekte koji se nalaze ispod naštampanog drveća, ili da svaki korisnik interneta, bilo gde na svetu, već nema mogućnost da pokrene aplikaciju  Google Earth i detaljno pregleda čitav Beograd, Srbiju, ili bilo koji drugi grad i tačku na planeti Zemlji... Ali, pošto sve ovo već postoji, pošto sve već odavno realnost savremenog sveta, zaista je besmisleno prodavati mape glavnog grada sa šumom u Nemanjinoj ulici ili pored Glavne ulice u Zemunu.

Isto tako, izgleda da važi nekakva policijska (vojna?) zabrana da se fotografiše, na primer, zgrada pogođenog Generalštaba arhitekte Dobrovića (bar dva puta bio sam zamoljen da se sklonim odatle). Na koji način sam time ugrozio bezbednost razrušenog objekta? Policija zna, valjda.

Kao student arhitekture trebalo je da nosim potvrdu da mogu da napravim nekoliko fotografija (u SAD od skoro službenici moraju da nose podsetnik da imam pravo to da radim dok god sam na javnoj površini - vidi žuti prozor ispod). Ova potvrda bila je potrebna, ne samo da uđem u zgradu, nego i da je fotografišem spolja, sa javnog prostora. Zabranjeno mi je bilo i da fotografišem zgradu policije u Zemunu kod pijace u sklopu konkursa za revitalizaciju tog dela grada. Da li je zgrada sada bezbednija? Da li je policija bezbednija? Da li je država bezbednija? Da li sam ja bezbedniji?

Bezbednost države, imovine i građana je jedno, a obična paranoja od spoljnog i unutrašnjeg neprijatelja jeste nešto sasvim drugo i sa prvim nema nikakve veze. Naročite nema veze sa 21. vekom i dostupnom tehnologijom.

Zato, gospodo u uniformama i u zakonodavnim telima - malo manje strahova, i malo više zdravog razmišljanja.

Prvi amandman preči od paranoje u SAD

Među mnogim vestima koje svakoga dana distribuira putem svog sajta, Architect Magazine je danas (20. oktobra 2010. godine) kao prvu izdvojio presudu sa jednog sudskog spora koji liči i na situaciju u kojoj se često našao i svaki student arhitekture u Srbiji...

Naime, Associated Press je preneo da je u ponedeljak (18. oktobra) došlo do pogodbe između fotografa, Antonio Musmeci, i Savezne službe zaštite (Federal Protective Service) koja je uhapsila Musmeci-ja prošle godine kada je pokušao da fotografiše zgradu Saveznog suda u Njujorku.

Ovom pogodbom zaključeno je da pojedinci imaju pravo da prave video-materijal i fotografije na javnim prostorima, a FPS je dužna da svojim službenicima prosledi obaveštenje koje treba da ih "podseti" da nijedan propis o opštoj sigurnosti ne zabranjuje snimanje van objekata.

Takođe, ova pogodba biće korisna i za sve arhitekte, pejzažiste, dizajnere i studente kojima su fotografije lokacija neophodne za rad na svojim projektima.

Donna Lieberman iz njujorškog Udruženja za građanske slobode (NYCLU) kaže da će ovako biti zagarantovana prava građana iz prvog amandmana Ustava, i da će oni sada moći slobodno da koriste svoje aparate za foto i video zapis na javnim prostorima bez straha da će biti uznemiravani od vladinih i drugih službenika.

Linkovi:

 

 

Komentari: 1

spijun :) 27.10.2010 10.08.14

ja sam 2008. slikao (zapravo vise isprobavao novi aparat) u zoni oko ulice kneza milosa, i posle 10 dana su me zvali u sup savski venac da im detaljno da opisem gde sam se kretao prethodnih 10 dana, a videlo se da su oni to vec znali... znaci, pratili su me i posto naravno nisu nasli nista sumnjivo, resili su da me provere uzivo jer su (stvarno) bili ubedjeni da sam neki spijun.. grozan osecaj.. to je nasa sluzba bezbednosti, nesposobna i zastarela, koja u svemu vidi nesto konspirativno kao i najgorem staljinizmu. uzas gde zivimo...

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;