INFONET-468X60-BANNER

Baštenski nameštaj – vrste materijala i održavanje

01.09.2010. | Katalog NAMEŠTAJ

Osnovna svrha svake terase ili bašte je povezivanje unutrašnjeg prostora sa okolinom i omogućavanje čoveku, zaštićenom od prirodnih nepogoda unutar svog doma, da u prirodi ipak i uživa. Istina, terase u gradovima često nemaju ama baš nikakvog dodira sa prirodom. Sa druge strane, bašte i terase često pretvaramo u skladišta, pomoćne prostore za prostiranje veša ili, kod dvorišta, za parkiranje automobila... Često od saksija sa cvećem ostanu samo saksije koje smetaju, a travnjake zamenimo betonom jer je lakši za održavanje.

 

Ali, osnovna svrha ostaje veza sa prirodom. Svaku terasu ili baštu možete makar malo vratiti prirodi puštajući da zelenilo tu zauzme značajno mesto. Ako ste imate sreće da imate veliko dvorište, možete to dopustiti i vodi ugrađujući fontanu ili bazen.

 

Takav prostor onda traži određeni nameštaj koji omogućava čoveku da tu uživa. Kao i sve druge vrste nameštaja, i baštenski nameštaj se danas pravi od različitih materijala. Izbor vrste materijala zavisi ne samo od želja i finansijskih mogućnosti, kao kod drugih vrsta nameštaja, već i od načina održavanja. Pojedini materijali ne mogu da prezime napolju, te je potrebno predvideti prostor za njihovo odlaganje ili za njihovu upotrebu u enterijeru.

 

Tikovina

 

Baštenski nameštaj od tikovine jeste najelegantniji, ali njegova kupovina zahteva veću investiciju. Ukoliko ste u mogućnosti, ta investicija će vam se isplatiti jer nameštaj od tikovine traje više desetina godina. Štaviše, može i da prezimi napolju, pod uslovom da se malo izdigne i zaštiti od snega.

 

Tamnije tikovo drvo, bogatije prirodnim uljima, otpornije je na vremenske prilike i zahteva minimalno održavanje. Tikovina može ili ne mora piti premazana nekom vrstom laka. Netretirana tikovina vremenom dobija srebrnastu boju što je za mnoge poseban estetski doživljaj. Ukoliko želite da ovaj proces odložite, tikovinu treba što češće, dva do tri puta godišnje, premazati uljima kao što je laneno. Netretirana tikovina vremenom može dobiti i male naprsline, što joj nimalo ne umanjuje čvrstinu. Za svakodnevno održavanje, tikovina se može prati toplom sapunicom. Pre mazanja uljem, takođe je treba dobro oprati.

 

Druge vrste drveta

 

Drveni baštenski nameštaj ne izlazi iz mode, a trajnost mu je i po nekoliko destina godina ako se održava pravilno. Zato ga pre prve upotreba treba zaštititi i redovno farbati. Takođe, treba ga obrisati posle svake kiše kako bi se osigurala njegova trajnost. Treba ga skloniti zimi, a on može dobro da se uklopi u uređenje enterijera.

 

Kovano gvožđe

 

Nameštaj za bašte od kovanog gvožđa ne izlazi iz mode, iako je najtradicionalniji od svih. Čvrst je i težak i zato ga ne treba vući kako se ne bi oštetio ili kako ne bi oštetio pod.

 

Za održavanje treba koristiti rastvor deterženta u toploj vodi. Treba ga jednom do dva puta godišnje premazati tečnim voskom. Ako se pojavi rđa, treba je prvo odstraniti šmirglom, a onda naneti tanak sloj odgovarajuće boje. Ako je potrebno, kad se dobro osuši, naneti još jedan sloj. Ako kod svog prodavca nameštaja ne možete da nađete odgovarajuću boju, možete slobodno koristiti farbu za kola. Prekrivajte ga kad je to moguće, a kada zima dođe, sklonite ga. Ono što je olakšavajuća okolnost jeste činjenica da se on često može lako uklopiti u stil enterijera, a odličan je na verandi ili u zimskom vrtu.

 

Pleteni baštenski nameštaj

 

Pleteni baštenski nameštaj može biti od ratana, trske, vrbe i bambusa. U zavisnosti od toga zavisi i koliko dugo može da traje. Treba voditi računa da su modeli od trske manje trajni od ratana.

Treba se dakle raspitati o vrsti pre kupovine. Baštenski nameštaj od ratana je idealan za vetrovita mesta, a može da traje desetak godina. Bašti daje notu elegancije i rafiniranosti. Sa druge strane, bledi i treba izbegavati dugu izloženost suncu. Takođe, zimi ga treba skloniti unutra. Bitno je redovno održavanje koje podrazumeva uklanjanje prašine (može usisisivačem, najbolje malim ručnim) i što ranije uklanjanje mrlja sapunicom. Veoma je važno dozvoliti pletenom nameštaju da se dobro osuši pre ponovne upotrebe.

 

Aluminijum

 

Aluminijum uvek zadržava isti izgled, čak i kada je izložen suncu i kiši. Aluminijumski baštenski nameštaj ne rđa i nije ga potrebno posebno održavati. Može ostati zimi napolju ako je pokriven. Ipak, treba voditi računa o vetru jer je ovakav nameštaj lak i postoji mogućnost da odleti. Aluminijum se često koristi za izradu baštenskog nameštaja visokog dizajna.

 

Inox

 

Baštenski nameštaj od inox-a ima mnoge prednosti. Vek trajanja mu je oko 10 godina, ne rđa, nije glomazan i uglavnom može da se sklopi, a dovoljno je težak da se odupre vetru. Treba ga ipak s vremena na vreme oprati i premazati tečnim voskom. Zimi ga treba odložiti.

 

Sintetička smola

 

Nameštaj od sintetičke smole omogućava veću slobodu mašti po pitanju boja i oblika. Treba mu malo održavanja uz veoma nisku cenu. Sa druge strane, vek trajanja mu je do 5 godina i ne može se popraviti ako se ošteti. Štaviše, boja može da se promeni ili čak sasvim izbledi.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;