Kriza uklanja asfalt sa puteva SAD - povratak rizli

09.09.2010.

Lokalne vlasti u SAD od prošle godine na sve načine pokušavaju da se izbore sa nedostatkom sredstava. Neki gradovi su gasili uličnu rasvetu a mnogi okruzi prestali su da koriste asfalt za popravku starih i gradnju novih puteva. Novi materijal za puteve je - rizla.

foto: kraj asfalta, ograničenje 56km/h (35milja/h)

Kada se radi o putevima neke države su otišle još i dalje. Naime, 38 okruga u državi Mičigen uklonilo je asfalt sa ukupno 160km puteva koji su prethodno bili asfaltirani. Wall Street Journal je ovakav postupak nazvao povratkom u kameno doba.

Međutim, drugi se smeju na ovakvo upoređivanje sa kamenim dobom i izračunavaju da, kada bi se ovom brzinom nastavilo uklanjanje asfaltnih slojeva na putevima u SAD, na svih 4,3 miliona kilometara, bilo bi potrebno... 24.000 godina.

Vlasti štede, putevi su koliko-toliko ravni, ali vlasnici automobila trpe. Kamenčići oštećuju farbu, karoseriju, šasiju, cepaju gume a neretko razbiju i vetrobransko staklo.

Ipak, ima i onih koji se rado sećaju ranijih vremena kada se po neasfaltiranim putevima vozilo sporije a veza puteva sa okruženjem bila je neposrednija.

Linkovi:

 

Komentari: 1

Afrikanac 03.10.2010 19.00.13

Kod nas postoji odredjeni broj puteva koji nemaju ni rizlu a kamo li asvalt. U Pirotu postoje ulice koje su asvaltirane ko zna kad, sa ambisima, kraterima i tolikim rupama da covek moze da legne u njima. A za ostale okolne puteve da i ne govorimo. Vazno je da se centrar grada renovira po ko zna koji put. to sve dokazuje da Amerikanci nisu uvek prvi.

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PLOTING
PLOTING
BEOGRAD-BORČA
www.ploting.rs

NIMEL
NIMEL
NOVI BEOGRAD

GROLIT-RAD
GROLIT-RAD
BEOGRAD-OSTRUŽNICA
www.grolitrad.rs

BAUMIT SERBIA
BAUMIT SERBIA
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...
Шумадинац 11.05.2020.
И тако сваке године по 10 дана? Занимљив си...
Milan 07.05.2020.
Kome ili gde se javiti za obuku i materijal...
Shumar 25.04.2020.
''Ponosan sam na Službu glavnog urbaniste k...