INFONET-468X60-BANNER

Gradnja kuće za jedan dan - drvenim prefabrikovanim elementima (video)

29.08.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Tehnologija gradnje kuća uz pomoć prefabrikovanog drvenog rama sa metalnim aplikacijama osmišljena je u Japanu, a James Scott Brew, arhitekta i građevinar iz SAD preneo je tu tehnologiju i promoviše je u svojoj državi.

Po njegovim rečima ova tehnologija gradnje kuća omogućava da nekolicina amatera podigne podigne kuću i završi osnovne radove za jedan do tri dana, zavisno od veličine kuće.

Nakon tog perioda kuća je pokrivena i može se mirno pristupiti završnim radovima na fasadi, krovu i u enterijeru.

Osnovu tehnologije čini prefabrikacija elemenata: proces projektovanja i automatizovan proces obrade drveta i pripreme elemenata za gradnju. Ovako definisana tehnologija omogućava sečenje i izradu potrebnih detalja na konstruktivnim elementima za svega nekoliko sati (video prilog na kraju teksta).

Posebna karakteristika konstrukcije jesu metalni spojevi koji idu uz drvene elemente (isporučuju se posebno ili poluugrađeni u drvene grede - foto desno).

Ovi spojevi omogućavaju jednostavno i pouzdano spajanje elemenata ali i preciznost u postavljanju. Zapravo, oni su tajna zašto nije potrebna obučena radna snaga da bi ram stajao pravilno (videti detalje u video klipu u ispod).

Za izradu konstrukcije koristi se LSL (laminated strand lumber) ili klasična lamlirana drvena građa (glulam). James Scott Brew tvrdi da gradnja ovim sistemom može biti efikasnija i od gradnje prefabrikovanim panelima napravljenim po ugledu na SIP (structural insulated panel - konstruktivni termoizolacioni sendvič panel od OSB ploča sa termoizolacionom ispunom - više linku na kraju teksta teksta).

Cena konstrukcije, kaže Brew, sa kompletnom izradom prefabrikovanih elemenata po narudžbini, košta oko dva puta više od uobičajene drvene građe kojom se kuće prave na licu mesta (5x15cm) i eksera.

Međutim, kada se uračuna da za svega par dana potpuno neobučeni radnici mogu da postave kompletnu konstrukciju dođe se do cene od 20 do 30% niže od klasične ramovske drvene konstrukcije podignute na licu mesta.

Brew se u komentaru na video koji je postavio na sajt YouTube osvrnuo i na one koji sumnjaju u seizmičku otpornost ovog sistema gradnje:

- Japan, zemlja u kojoj je napravljena ova tehnologija, ima tri zemljotresa dnevno. Ovaj sistem je ispunio sve njihove standarde za zemljotrese, ali i tajfune.

Linkovi:

  • SIP (structural insulated panel) - gradnja drvenim termoizolacionim panelima - link
  • LSL (laminated strand lumber) - lamelirana drvena građa od drvnog otpada - link
  • više o gradnji drvenim elementima pogledaj na tagovima ispod

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;