INFONET-468X60-BANNER

Net-zero prefabrikovane kuće iz biroa Michelle Kaufmann

10.08.2010. | EcoHome

Arhitekta Michelle Kaufmann, član AIA, već dugo je poznata u struci po svojim novim idejama za prefabrikovanu gradnju koja integriše funkcionalne, udobne prostore, sa održivim rešenjima i proizvodima. Njen arhitektonski biro, Michelle Kaufmann Studio, sada je objavio tri nova predloga za net-zero prefabrikovane kuće. Serija net-zero kuća obuhvata modele: Vista, Ridge i Contours.


Kuću Vista karakterišu jednostavne linije i forme, ali one su projektovane tako da omogućavaju veći broj kombinacija modula. U ponudi se nalazi i rešenje kuće sa kosim krovom, a takođe je moguće postavljati i fotonaponske (PV) panele.

Net-zero kuće su projektovane i građene tako da proizvedu onoliko energije koliko potroše - na godišnjem nivou (više o njima na našem sajtu pogledajte na tagu ispod teksta).

Kuće su površine od 40 do 245 kvadrata i početna cena iznosi 66.500 dolara. Sa ovom cenom one predstavljaju relativno dostupno rešenje za kupce u SAD.

Michelle navodi da je veoma važno da zelene kuće budu jednake po kvalitetu, brzini gradnje i ceni sa običnim tradicionalnim kućama ukoliko želimo da zelena gradnja zaživi u celoj industriji.

U saradnji sa biroom Studio 101 Designs i firmom Blazer Industries, ove kuće nude efikasnost i sve prednosti kontrole kvaliteta karakteristične za konstrukcije nastale u fabričkim uslovima, uključujući i nižu cenu od zelenih kuća građenih na licu mesta.


Dok su prethodni modeli kuća Michelle Kaufmann bili prilagođeni blagim klimatskim uslovima Zapadne obale SAD-a, kuća Ridge predviđena je i za oštriju, hladniju klimu Srednjeg Zapada. (levo)
Kuća ima manje staklenih površina, iako su prednji i zadnji zid i dalje velikim delom u staklu, a otvori su raspoređeni tako da obezbede dovoljno prirodnog osvetljenja i prirodnu ventilaciju (kada kuća nije predviđena da se gradi po PassivHaus standardu). (desno)

Za sve to vreme one ipak nude fleksibilnost u krajnjem rešenju, i slobodu u odabiru završnih radova i opremanja prostora. Jednom kad se odobri projekat kuća može biti napravljena i postavljena za oko četiri meseca.

Iako se neki delovi konstrukcije i ugrađenih sistema unapred podrazumevaju u specifikaciji, kao što su KGH instalacije i termoizolacija u spreju na bazi soje, kupac može da bira između različitih proizvoda koji će biti ugrađeni u kuću.

Ukoliko se ne računaju karakteristike same lokacije, ove kuće će ispuniti sve zahteve LEED sertifikacije za individualne kuće (LEED for Homes), ali i osnovne zahteve nekoliko drugih programa sertifikacije.

Napredna rešenja, kao što su solarni paneli i zeleni krovovi, daju dodatnu prednost kući kada je u pitanju dobijanje različitih sertifikata.


Poput drugih projekata Michelle Kaufmann, kuća Contours ima neposrednu vezu sa svojim okruženjem, uz nekoliko mesta za prilaz kući preko poluzatvorenih spoljašnjih površina.

Takođe, Ridge model kuće, kada mu se dodaju trostruki prozori i kružni sistem za grejanje, postići će PassivHaus standarde. Ovaj standard, originalno postavljen u Darmšatatu, Nemačka, budi sve veće interesovanje u SAD (više na tagu ispod teksta).

Ovo su prvi modeli kuća koje je Michelle projektovala još od kada je 2009. godine morala da zatvori svoju firmu za izradu prefabrikovanih kuća, Michelle Kaufmann Designs, zbog nepovoljne ekonomske situacije. Zatvaranje njene firme sajt Inhabitat ubrojao je među najvažnije priče zelene gradnje 2009. godine (više u tekstu na linku na kraju).

Nakon toga je otvorila svoj studio u San Francisku u kom radi četvoro zaposlenih i bio je uposlen na mnogim projektima individualnih kuća širom SAD, i to prefabrikovanih ali i građenih na licu mesta.

Ali, iako je zatvaranje firme bio težak poraz, njen tim je i dalje ostao da važi kao ekipa kojoj se ide kada vam je potreban projekat za prefabrikovanu zelenu gradnju, i koja će uspeti da prebrodi prepreke koje se nađu na putu zelenoj gradnji da postane mejnstrim.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;