INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Irska želi da test za lincence polažu i samouke arhitekte

29.07.2010. | Gradjevinarstvo.rs

U Irskoj radi oko 400 samoukih arhitekata - profesionalaca i sa po nekoliko decenija u poslu ali koji nemaju akademsko obrazovanje. Njihovo udruženje sada se oštro protivi proširivanjem propisa po kom bi i oni morali da polažu test kao i mlade akademski obrazovane arhitekte na početku karijere.

primer irske arhitekture - Biblioteka Ballinamore, okrug Leitrim, cena: 2.9 milliona evra, 2004. godina

Za ovo proširenje po kom svi arhitekti moraju biti licencirani zalaže se Kraljevski institut arhitekata Irske. Glavni problem predstavlja forma profesionalnog ispita u vidu testa, ali i nezadovoljstvo samoukih arhitekata što će biti izjednačeni sa tek diplomiranim kolegama iako imaju veliko iskustvo u poslu iza sebe.

Oni smatraju da ovakav potez može da naškodi ugledu struke i da izazove gubitak poverenja investitora u celu profesiju.

Brian Montaut, portparol organizacije Architects’ Alliance kaže da je zahtev da arhitekte sa višedecenijskim iskustvom polažu pisani test kao kada biste im tražili da polažu vožnju posle nekoliko decenija provedenih za volanom.

On tvrdi da je test neodgovarajuć i zasnovan na akademskoj metodologiji dok samouki nelicencirani arhitekti imaju mnogo godina praktičnog iskustva.

- Test je pravljen tako da ocenjuje selektivno, a mi se ne pravimo da imamo akademsko znanje - kaže Montaut.

Architects’ Alliance je organizacija osnovana od strane samoukih arhitekata Irske početkom 2009. godine, kao njihov odgovor na Building Control Act 2007 - dokument koji pokriva ovu oblast u Irskoj.

Ova alijansa ima 180 članova, ali se procenjuje da se u Irskoj oko 400 samoukih arhitekata još uvek aktivno bavi svojom profesijom.

Building Control Act 2007 već ima "dedovsku klauzulu" (eng. grandfather clause) - što je termin koji se koristi za rešenje pitanja izuzetaka u dokumentu koji se u jednom delu oslobađaju ograničenja iz dokumenta i stanje se ostavlja na postojećem nivou, dok će se u buduće, za sve druge u svim novim slučajevima primenjivati sve odredbe novog dokumenta.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;