INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Muzej Salvador Dali - nova zgrada na Floridi po projektu arhitektonskog biroa HOK

27.07.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Evropa se sa delom Salvadora Dalija upoznaje u Figueresu u Kataloniji, Španija, ali za Severnu Ameriku mesto "hodočašća" za poštovaoce Dalijevog dela zapravo je Muzej Salvadora Dalija na Floridi.

Ovaj muzej nastao je na osnovu privatne kolekcije bračnog para Morse iz Klivlenda, Dalijevih višedecenijskih mecena i prijatelja. U januaru 2011. godine otvara se nova zgrada muzeja podignuta po projektu biroa HOK.

Muzej Salvadora Dalija od osnivanja 1971. godine do danas već je jednom menjao lokaciju kako se broj posetilaca povećavao. Tada je adaptirana zgrada skladišta, a sada, nakon skoro tri decenije od poslednjeg preseljenja, muzej je dobio novu zgradu, projektovanu po njegovim potrebama.

Projektovanje treće kuće muzeja povereno je međunarodnom arhitektonskom birou HOK.

Posebna staklena struktura koja u jednom delu obavija betonsku zgradu sastoji se od devet stotina trouglastih stakala koja formiraju dve ispupčene zakrivljene transparente mase - Iglo (dostiže visinu od 14m) i Enigmu (sa visinom od 23m), pogledati na fotografijama niže u tekstu.

Zanimljivo je i to što, mada se tako ne čini, nijedna dva trouglasta staklena panela u zakrivljenim strukturama nisu identična.

Iako se ove forme čine pomalo nežnim i krhkim, dizajnirane su tako da izdrže jake oluje na Floridi, dok umetnička dela dodatno čuvaju debeli betonski zidovi sračunati da izdrže uraganske vetrove kategorije 5 (najviša kategorija, vetrovi koji duvaju brzinom od 250km/h).

Enterijerom muzeja dominira betonsko spiralno stepenište koje je smešteno u zoni staklene strukture Enigma (foto iznad).

Istorija Muzeja Salvador Dali u SAD

Bračni par Morse, A. Reynolds (1914-2000) i Eleanor (1912-2010), ubrzo nakon venčanja 1942. godine posetili su izložbu retrospektive Salvadora Dalija u klivlendskom Muzeju umetnosti i već sledeće godine kupili su svoju prvu sliku ovog autora. Tako je započela veza slikara i njegovih mecena i prijatelja koja je trajala naredne četiri decenije, sve do Dalijeve smrti.

I tako, za Dalijevu retrospektivu 1965. godine Morsovi su pozajmili preko 200 radova iz svoje kolekcije koja je do tada izlagana u njihovoj kući u Klivlendu, Ohajo. Tada se i počela rađati ideja da slike sakupljene tokom 25 godina treba da dobiju samo svoju kuću. Prvi Muzej Salvadora Dalija Morsovi su, uz prisustvo slikara, otvorili još 1971. godine u Beachwood-u, Ohajo.

Deset godina kasnije, kako je broj posetilaca rastao, oni se odlučuju da premeste kolekciju, ovoga puta u napušteno skladište, u St. Petersburg, Florida, a proces izbora lokacije protekao je pod budnim okom medija. Skladište je rekonstruisano i novi Muzej Salvadora Dalija otvoren je za posetioce u martu 1982. godine (foto levo).

Zgradu je karakterisao masivan ulazni portal i elegantan potpis na desnom delu frontalne fasade. U to vreme, muzej je već posedovao 96 slika u ulju, preko 100 akvarela i crteža, 1.300 grafika, fotografija, skulptura i umetničkih predmeta.

Tako je ovaj muzej, pored Teatar-muzeja u Figueresu, Španija, postao jedna od najvećih kolekcija Dalijevih radova na svetu.

Sredinom 2008. godine objavljeno je da će muzej biti ponovo premešten, ali ovoga puta ne u drugi grad, već u novu zgradu, na lokaciju u blizini koncertne dvorane Mahaffey Theater (1965), St. Petersburg, Florida.

Nova zgrada ima 6.100m2 na kojima će biti raspoređeni prostori za edukaciju školskih ekskurzija, posetilaca, kao i učionice, prostor za privremene izložbe koje će upotpunjavati ambijent Dalijevog stvaralaštva. Naravno, predviđeni su i kafeterija i prostor za konferencije koji će biti moguće iznajmiti.

fasada - strukture Iglo (levo) i
Enigma (desno i na krovu zgrade)

presek modela - stepenište,
Enigma i betonski omotač

Kako bi bila zaštićena od uticaja vode i vetra (koji nosi slanu morsku vodu), kolekcija će biti smeštena na trećem spratu muzeja, dobro osigurana od nepredvidivog vremena betonskim omotačem. Naravno, najveća kolekcija Dalijevih radova van Španije imaće dovoljno soba za pregledno predstavljanje njegovog dela koje se čuva na Floridi.

Inače, Muzej Salvadora Dalija je od strane Michelin Guide-a proglašen za najpopularniji muzej na jugu SAD-a sa prosečnom posetom od 200.000 posetilaca godišnje. Očekuje se da će ovaj broj sada biti i veći kada i nova zgrada bude dodatni motiv za posetu.

Za projekat zgrade muzeja HOK će u avgustu ove godine primiti Novum Design Excellence Award, a sam muzej biće otvoren već u januaru 2011. godine. Više o projektu pogledajte na sajtu muzeja na linku ispod (zanimljivo je i da se na sajtu već odbrojavaju sati i minuti do svečanog otvaranja muzeja za posetioce).

Linkovi:

Dodatak - troškovi gradnje - link

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;