SFSOPLATE-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Inovativna kula u Tirani sačinjena od 13 nepravilno naslaganih kocki

15.10.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Portugalski arhitektonski studio OODA nastavlja da menja izgled urbanog pejzaža Tirane, glavnog grada Albanije, kroz impresivan novi projekat - neboder pod nazivom Hora Vertikale. Ovaj moderni toranj visok 140 metara sastoji se od 13 nepravilno naslaganih kocki.

Hora Vertikale

Foto: Plomp

Projekat sačinjavaju dve zgrade - glavni neboder i manja kula pored njega. Glavna zgrada, sastavljena od 13 kocki, od kojih svaka ima dimenzije 22,5x22,5 metara, nudi luksuzne stambene prostore raspoređene na sedam spratova u svakoj kocki.

Manju kulu čine četiri nepravilno naslagane kocke iste veličine. Obe strukture dizajnirane su tako da stvaraju terase za stanare, obezbeđujući maksimalnu izloženost prirodnom svetlu i prelepe poglede na grad.

Iako na prvi pogled izgledaju neskladno, ove zgrade su pažljivo planirane kako bi obezbedile optimalnu funkcionalnost. Njihova specifična forma omogućava stvaranje otvorenih terasa sa zelenilom, što dodatno doprinosi ekologiji i kvalitetu života stanara.

Hora Vertikale

Foto: Plomp

Obe kule će imati krovne terase sa bazenima, a posebna pažnja posvećena je korišćenju lokalnih materijala u izgradnji.

Projekat se odlično uklapa u pejzaž Tirane. Iz daljine, zgrade nude različite perspektive u zavisnosti od ugla gledanja, dok izbliza otkrivaju složenu igru volumena i prostora. Arhitekte iz OODA ističu da projekat nudi specifičnu interpretaciju urbanih karakteristika Tirane, zadržavajući autentičnost i stilski identitet.

Svaka kocka ima jedinstvenu umetničku temu, inspirisanu lokalnom tradicijom. Projekat kombinuje apstrakciju i sintezu, stvarajući zgradu koja simbolizuje prepoznatljive karakteristike Tirane i njenu arhitektonsku evoluciju.

Hora Vertikale

Foto: Plomp

Hora Vertikale trenutno je u fazi izgradnje, a završetak je planiran za 2028. godinu. Ovaj projekat je deo arhitektonskog procvata Tirane, gde pored studija OODA, renomirane arhitekte poput Bjarke Ingels Group, MVRDV i Stefano Boeri takođe rade na novim visokim zgradama koje će oblikovati novi identitet grada.

Projekat uključuje i značajno pejzažno uređenje, sa parkom koji okružuje zgrade, kao i ozelenjene terase na samim strukturama. Ovaj spoj arhitekture i prirode stvara prostor koji ne samo da zadovoljava moderne stambene standarde, već i doprinosi očuvanju prirodnih elemenata u urbanom okruženju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;