SFSOPLATE-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

DNK inspiracija u arhitekturi: Tao Zhu Yin Yuan postavlja nove standarde održive gradnje

30.09.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Tao Zhu Yin Yuan, poznat i kao Agora Garden Tower, predstavlja jednu od najzanimljivijih i vizuelno najupečatljivijih građevina Tajvana. Ovaj jedinstveni stambeni toranj, koji je projektovao studio Vincent Callebaut Architectures (VCA), odlikuje se zavojitom strukturom koja podseća na dvostruku spiralu DNK, čime odmah privlači pažnju i izaziva divljenje.

Tao Zhu Yin Yuan

Foto: VCA

Ova neobična zgrada, visoka 93,2 metra, smeštena je u srcu Tajpeja i svojim konceptom kombinuje umetnost, arhitekturu i ekologiju.

Neboder se sastoji od 21 sprata, od kojih je 20 zakrenuto za 4,5 stepena po spratu, stvarajući ukupni zaokret od 90 stepeni od dna do vrha zgrade.

Tao Zhu Yin Yuan

Foto: VCA

Prema VCA-u, ovakav dizajn nije samo estetski element, već ima i praktičnu funkciju - omogućava svakom stanu da bude maksimalno izložen prirodnoj dnevnoj svetlosti.

Tao Zhu Yin Yuan

Foto: VCA

Enterijeri stanova nisu prikazani na renderima, ali je poznato da imaju po tri strane u staklenim zidovima, od poda do plafona, što obezbeđuje prirodnu ventilaciju i pruža osećaj otvorenosti. Pored toga, zbog specifične zavojite konstrukcije, stanovi na neparnim spratovima nemaju stubove, pa je moguća veća fleksibilnost u unutrašnjem uređenju.

Tao Zhu Yin Yuan

Foto: VCA

Sama zgrada je projektovana da bude otporna na zemljotrese i poplave, što je od ključnog značaja za Tajvan, poznat po seizmičkim aktivnostima. Konstrukcija je ojačana čeličnim okvirom sa 68 temeljnih stubova koji dostižu dubinu od 50 metara ispod zemlje, osiguravajući stabilnost.

Tao Zhu Yin Yuan

Foto: VCA

Takođe, instalirani su seizmički izolatori koji smanjuju vibracije tokom potresa, dok su prozori zgrade testirani da izdrže izuzetno jake vetrove.

Jedan od najvažnijih aspekata Tao Zhu Yin Yuan tornja je njegova ekološka održivost. Ovaj projekat sadrži više od 23.000 biljaka, uključujući drveće, žbunje i druge vrste, koje su raspoređene na balkonima, terasama i u vrtovima unutar zgrade.

Tao Zhu Yin Yuan

Foto: VCA

Ova vegetacija ne samo da doprinosi estetici zgrade, već ima i značajan ekološki efekat. Naime, procenjuje se da će godišnje apsorbovati do 130 tona ugljen-dioksida, što je ključan doprinos u borbi protiv zagađenja vazduha.

Ugrađen je i sistem za prikupljanje kišnice koji dodatno unapređuje održivost zgrade omogućavajući smanjenje potrošnje vode za zalivanje iz gradskog vodovoda.

Tao Zhu Yin Yuan

Foto: VCA

Pored toga, na krovu su postavljeni solarni paneli koji generišu do 40.000 kilovat-časova električne energije godišnje, što je dovoljno za napajanje deset domaćinstava energijom. Zgrada poseduje i šest vetroturbina, koje dodatno doprinose energetskoj efikasnosti, proizvodeći 1.400 kilovat-časova struje godišnje, koja se koristi za napajanje zajedničkih prostorija.

Tao Zhu Yin Yuan, iako izgrađen 2021. godine, tek je nedavno dobio LEED Platinum sertifikat koji potvrđuje njegovu ekološku održivost i tada je proglašen potpuno završenim.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;