SFSOPLATE-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Najkomplikovanija brana na svetu: Kineski gigant vredan 100 milijardi dolara

27.09.2024. | Forbes Srbija

Kina planira izgradnju najkomplikovanije brane na svetu na reci Jarlung Cangpo, koja se nalazi na Tibetanskoj visoravni, okruženoj nekim od najviših planina i najdubljih klisura na planeti. Kako navodi Forbes Srbija, ovaj projekat predstavlja najveći hidroenergetski poduhvat do sada, vredan oko 100 milijardi dolara.

Hidroelektrana

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Brana bi trebalo da bude izgrađena u planinskom regionu podložnom prirodnim katastrofama poput zemljotresa i klizišta, što dodatno komplikuje realizaciju.

Potreba za hidroenergetikom

Kina, poznata po obaranju rekorda u industriji i infrastrukturi, trenutno ima oko 87.000 brana. Upravljanje vodama ključan je faktor za ubrzanje razvoja zemlje sa 1,4 milijarde stanovnika.

Kako navodi Forbes Srbija, Kina namerava da izgradi super-branu snage 60 gigavata, koja bi mogla da proizvodi tri puta više struje od najveće postojeće brane na svetu. Ovaj projekat bi omogućio napajanje električnom energijom za desetine miliona ljudi.

Geopolitika i susedi

Izgradnja brane u udaljenom i divljem području, podložnom prirodnim katastrofama bio bi pravi izazov za neimare.

Brana bi se nalazila na reci koju Kina deli sa Indijom i Bangladešom, a planovi za izgradnju izazivaju zabrinutost među susedima. Projekat bi mogao ozbiljno da utiče na njihov pristup vodi, posebno u svetlu klimatskih promena i nepredvidivih tokova vode, a mogao bi i da poremeti biodiverzitet.

Tibetanska visoravan

Tibetanska visoravan, sa prosečnom nadmorskom visinom od preko 4.500 metara, prostire se na površini koja je pet puta veća od teritorije Francuske.

Ovde se nalaze brojni glečeri i ledene površine, zbog čega se često naziva "trećim polom Zemlje", a otapanjem leda nastaju neke od najvećih i najvažnijih reka u regionu.

Visoravan ima ključnu ulogu u snabdevanju vodom čitavog regiona, što joj je donelo nadimak "vodeni toranj Azije".

Forbes Srbija ističe da je ovaj region ne samo značajan izvor obnovljive energije već i ključan geopolitički faktor koji utiče na zemlje nizvodno,odnosno Indiju i Bangladeš.

Ključne karakteristike projekta

Kina planira izgradnju hidroelektrane upravo zbog velikog potencijala reke Jarlung Cangpo, koja se brzo spušta kroz klisuru sa krivinama dužine 7,7 kilometara duž planine Namča Barva.

Ogroman luk poznat kao Velika krivina stvara pad od približno 2.000 metara nadmorske visine, što ga čini najstrmijim rečnim spustom na svetu.

Hidroelektrana bi mogla da proizvede do 300 milijardi kilovat-sati električne energije godišnje, što je tri puta više od kapaciteta brane Tri klisure, koja generiše oko 100 milijardi kilovat-sati, iako je veća i impozantnija.

Uticaj na prirodu

Ovaj neistraženi region, izuzetno bogat neispitanim vrstama sisara, predstavlja fascinantnu tačku u savremenom industrijskom okruženju, navodi Forbes Srbija.

Region je, međutim, poznat po učestalim seizmičkim aktivnostima, a jedan od najjačih zemljotresa zabeležen je 1950. godine sa magnitudom od 8,6 stepeni i katastrofalnim posledicama.

Ukoliko bi sličan zemljotres pogodio oblast nakon izgradnje brane, posledice bi mogle da budu razorne, kako za samu konstrukciju tako i za zemlje nizvodno. Ovo bi moglo da uzrokuje međunarodni geopolitički incident i ugrozi živote miliona ljudi u Indiji i Bangladešu, prenosi Forbes Srbija.

Poljoprivrednici u ovim područjima obrađuju zemljište koje obogaćuju sezonska klizišta blata tokom monsuna. Međutim, hidroelektrana bi mogla ozbiljno da poremeti tok vode što bi dovelo do suša ili poplava, dodatno komplikujući već neizvesnu situaciju izazvanu klimatskim promenama.

Borba za energiju i obnovljivi izvori

Kineska potreba za električnom energijom dvostruko je veća od američke i osam puta veća od ruske. Većina energije trenutno dolazi iz uglja, što je u suprotnosti sa ciljevima neto-nulte emisije.

Kako navodi Forbes Srbija, Kina zato intenzivno ulaže u obnovljive izvore energije, uključujući solarne panele, vetroturbine i hidroelektrane. Projekti poput brane Tri klisure, najmoćnije hidroelektrane na svetu, pokazali su moć kineskog inženjeringa, ali i izazove s kojima se zemlja suočava.

Još 2020. godine spekulisalo se da bi cena ovog megaprojekta mogla da dostigne iznos od 100 milijardi dolara, prema izveštajima Rojtersa.

Kako bi obezbedila sopstvene vodne resurse i Indija je najavila plan za izgradnju brane snage deset gigavata.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;