SFSOPLATE-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Nova zvezda Dubaija: Neboder visine 725 metara

13.09.2024. | Gradjevinarstvo.rs

U januaru su najavljeni planovi za izgradnju monumentalnog nebodera u Dubaiju koji bi mogao dapostane drugi najviši na svetu. Potvrđeno je da će ovaj ambiciozni projekat zaista biti realizovan, a planirano je da toranj, nazvan Burj Azizi, dostigne visinu od neverovatnih 725 metara.

Neboder će imati 131 sprat i staklenu fasadu (Foto: Azizi Developments)

Burj Azizi, čije ime dolazi od firme Azizi Developments koja stoji iza projekta, biće drugi po visini na svetu, odmah iza Burj Khalifa, koji se uzdiže na 828 metara. Međutim, kao što je često slučaj sa ovakvim projektima, postoji mogućnost da budući projekti poput Jeddah Towera promene ovaj poredak, iako je to malo verovatno u skorije vreme.

Dizajn i karakteristike

Neboder će imati 131 sprat, sa fasadom sastavljenom od više pravougaonih staklenih formi. Ovde će biti smešten luksuzni hotel "Sedam zvezdica" za koji je inspiracija nastala od sedam različitih kulturnih tema. U planu su i prestižne rezidencije koje uključuju penthause, apartmane i luksuzne smeštaje za odmor.

Unutrašnjost tornja naći će se najviši noćni klub, najviši restoran i najviša osmatračnica na svetu. Pored toga, planirani su i brojni sadržaji, kao što su wellness centri, bazeni, saune, bioskopi, teretane i još mnogo toga, što će Burj Azizi učiniti središtem luksuza i komfora.

Burj Azizi

Burj Azizi će biti visok 725 metara (Foto: Azizi Developments)

Uticaj na Dubai

Mirwais Azizi, osnivač i predsednik Azizi Developments, izjavio je da investicija u ovaj projekat, čija vrednost premašuje 1,6 milijardi dolara, predstavlja ne samo izgradnju impresivne strukture, već i posvećenost transformaciji horizonta Dubaija.

On je istakao da će Burj Azizi, pored svoje visine, ponuditi ultraluksuzne rezidencije, jedinstveni vertikalni tržni centar, kao i bogatstvo sadržaja i gastronomskih iskustava na visinama koje do sada nisu viđene.

Rok izgradnje

Završetak izgradnje ovog grandioznog tornja očekuje se do 2028. godine, što predstavlja prilično ambiciozan rok za ovako složen projekat.

Burj Azizi

Burj Azizi će izmeniti sliku Dubaija (Foto: Azizi Developments)

Prodaja stanova najavljena je za februar 2025. godine, a iako cene još nisu objavljene, očekuje se da će one biti rezervisane za kupce sa dubokim džepom, jer ove luksuzne jedinice definitivno neće biti povoljne.

Burj Azizi ne predstavlja samo još jedan simbol prestiža za Dubai, već i korak napred u arhitektonskim inovacijama i dizajnu, kombinujući vrhunske tehnologije sa neverovatnim luksuzom i sadržajima, čime će dodatno učvrstiti status ovog grada kao jednog od globalnih centara moderne arhitekture i luksuznog života.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;