SFSOPLATE-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Tihe vetroturbine bez pokretnih delova snabdevaju BMW fabriku čistom energijom

12.09.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Aeromine Technologies, kompanija sa sedištem u Hjustonu, instalirala je inovativne vetroturbine na krovu BMW fabrike MINI automobila u Oksfordu, Velika Britanija. Ove turbine, koje nemaju pokretne delove i rade potpuno tiho, osmišljene su kako bi dopunile postojeće solarne panele na fabrici, omogućavajući proizvodnju čiste energije uz minimalan prostor koji zauzimaju.

Vetroturbine

Vetroturbine bez pokretnih delova (Foto: Aeromine Technologies)

Prema podacima kompanije Aeromine Technologies, ove vetroturbine koriste samo 10% površine krova potrebne solarnim panelima za proizvodnju iste količine energije, dok istovremeno generišu do 50% više energije nego solarni sistemi po istoj ceni.

Ovaj sistem sada je prvi put instaliran u Velikoj Britaniji, dok je prethodno testiran u postrojenju BASF Corporation u Mičigenu, SAD.

Tehnička rešenja i radne karakteristike

Aeromine turbine funkcionišu tako što se postavljaju na ivice zgrada, gde vetar, koji ubrzava prelazeći preko krova, prolazi preko vertikalnih aeroprofila postavljenih sa obe strane centralnog stuba. Ovaj proces stvara zonu niskog pritiska iza stuba, što povlači vazduh kroz dno uređaja, okrećući unutrašnji propeler i generišući električnu energiju.

Zahvaljujući ovom dizajnu, Aeromine sistem ne zahteva veliki prostor, što omogućava postavljanje solarnih panela između turbina, stvarajući efikasniji hibridni energetski sistem. Cilj je da vetroturbine funkcionišu i kada sunčevi zraci nisu prisutni, čime bi se osigurao stalan izvor energije tokom cele godine.

Ekološka i ekonomska održivost

Pored efikasnosti u proizvodnji energije, Aeromine vetroturbine imaju prednosti i kada je reč o troškovima i održavanju. Napravljene su od materijala koji se mogu lako reciklirati, a zapečaćeni generator unutar uređaja ne zahteva periodično podmazivanje. Procenjeno je da njihov radni vek iznosi oko 20 godina, što ih čini dugoročno isplativom investicijom.

Ukoliko se projekat sa BMW MINI fabrikom pokaže uspešnim, Aeromine planira širu primenu ovog sistema u drugim BMW postrojenjima širom sveta. Ovaj projekat podržava BMW Startup Garage, inicijativa kompanije BMW koja pomaže startapovima u razvijanju i komercijalizaciji novih tehnologija.

Tehnologija kompanije Aeromine može značajno doprineti poboljšanju energetske efikasnosti, posebno u industrijskim postrojenjima koja već koriste solarne sisteme.

Njihova sposobnost da proizvedu više energije uz manje prostora i troškova čini ih privlačnom opcijom za kompanije koje žele da smanje svoj ekološki otisak, a pionirski projekat u fabrici MINI modela postavlja temelj za širu primenu ove tehnologije u budućnosti.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;