SFSOPLATE-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Milvoki dobija najviši drveni neboder na svetu od čak 55 spratova

21.08.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Milvoki u Viskonsinu postaje mesto nove arhitektonske revolucije, gde se planira izgradnja najvišeg drvenog nebodera na svetu. Projekat, koji je trenutno u fazi razvoja, mogao bi postati svetski rekorder u visini drvenih građevina, ako sve bude išlo po planu.

MGA

Foto: MGA

Neboder, za sada neimenovan, osmišljen je od strane Michael Green Architecture (MGA), studija poznatog po inovativnim rešenjima u savremenoj drvenoj gradnji koji značajno doprinosi popularizaciji velikih drvenih zgrada širom Severne Amerike.

Iako tačna visina još uvek nije potvrđena, očekuje se da će neboder imati do 55 spratova, što je značajan napredak u odnosu na trenutni najviši drveni objekat na svetu Ascent, takođe u Milvokiju, koji ima 25 spratova. Neboder će biti delimično prekriven zelenilom i uključivaće brojne terase, pružajući jedinstvenu kombinaciju moderne arhitekture i prirode.

MGA

Foto: MGA

MGA navodi da će projekat, vredan preko 700 miliona dolara, obuhvatiti više zgrada mešovite namene, uključujući do 750 stambenih jedinica, 17.600 kvadratnih metara kancelarijskog prostora, 3.700 kvadratnih metara prodajnog prostora, 300 hotelskih soba, kao i parking prostore, šetališta i trgove.

Tim odgovoran za realizaciju projekta, predvođen studijom MGA, uključiće i stručnjake iz firmi HGA, Gehl People, C.D. Smith i Thornton Tomasetti.

Premda još uvek nije objavljeno da li će neboder imati betonske elemente za dodatnu stabilnost, očekuje se da bi takva struktura, s obzirom na svoju visinu, mogla zahtevati određeni nivo betonskog ojačanja. Trenutno, najviša potpuno drvena zgrada je Mjøstårnet u Norveškoj, visoka 85,4 metra, dok sve više strukture do sada uključuju barem delimičnu upotrebu betona.

MGA

Foto: MGA

Iako mnogi izražavaju zabrinutost zbog mogućnosti požara u drvenom neboderu, moderni masivni drveni materijali, kao što su lamelirani i unakrsno lamelirani drveni elementi, proizvode se u fabrikama i sastoje se od više slojeva drveta zalepljenih zajedno, što stvara izuzetno jake drvene grede koje mogu čak bolje podneti požar od čelika, zahvaljujući načinu na koji se ugljenišu umesto da se potpuno zapale.

Zbog ovakvih potencijalnih rizika, projektanti će morati da prevaziđu brojne tehničke izazove i pridobiju odobrenje gradskih vlasti pre nego što ovaj rekordni drveni neboder postane stvarnost.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...

;