INFONET-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Solarna termoelektrana sa dva tornja imaće 24% veću efikasnost

29.07.2024. | Gradjevinarstvo.rs

U provinciji Gansu u Kini izgrađena su dva tornja visoka 200 metara, u kombinaciji sa nizom od 30.000 ogledala koja se nalaze u koncentričnim krugovima. U pitanju je nova elektrana koja bi trebalo da proizvodi više od 1,8 milijardi kilovat-sati električne energije godišnje.

Solarna termoelektrana

Solarna termoelektrana Ghazhou (Foto: CGTN)

Iako većina ljudi povezuje solarnu energiju sa fotonaponskim panelima koji pretvaraju sunčevu svetlost u električnu energiju, postoji i drugi metod iskorišćavanja sunčeve energije koji se razvija od ranih 1980-ih. Radi se o solarnoj termalnoj energiji ili koncentrisanoj solarnoj energiji (CSP).

Sistemi koji rade po ovom principu koriste ogledala poznata kao heliostati koja odbijaju sunčevu svetlost i usmeravaju je ka centralnoj tački. U tom središtu koncentrisani zraci zagrevaju transfernu tečnost koja potom zagreva radnu tečnnost. Ona tada isparava i pokreće turbinu kojom se generiše električna energija.

U pustinji Mohave, u Sjedinjenim Američkim Državama, 2014. godine puštena je u rad tada najveća solarna termoelektrana na svetu. Ova elektrana, poznata kao Ivanpah Solar Electric Generating System, sastoji se od tri kule okružene nizovima heliostata i ima kapacitet od 392 megavata.

2017. godine Australija je najavila izgradnju najveće solarne termoelektrane sa jednim tornjem na svetu. Ona bi imala snagu od 150 megavata, ali je taj projekat prekinut 2019. Trenutno je najveća ovakva elektrana Noor Complex Solar Power Plant u pustinji Sahara u Maroku koja proizvodi 510 megavata energije.

Kako izveštava Kineska globalna televizijska mreža (CGTN), Three Gorges Group najavljuje novu evoluciju u CSP-u. Projekat solarne termalne energije Ghazhou koristiće dva tornja koja dele istu parnu turbinu.

Za razliku od američkog objekta, gde je svaki toranj okružen svojim poljem heliostata, kineski projekat predviđa polje ogledala postavljenih u preklapajuće koncentrične krugove. Na ovaj način će ogledala najefikasnije pratiti putanju Sunca i reflektovati svetlost ka tornjevima.

Menadžer projekta Wen Jianghong uveren je da će efikasnost CSP-a biti uvećana za 24%. On navodi da njihova ogledala imaju 94% efikasnosti refleksije, zahvaljujući čemu će većina sunčeve energije koja dođe do njih biti poslata ka kulama.

Do sada je izgrađeno 90% ovog postrojenja. Koristiće metod sa rastopljenom solju za skladištenje toplote tokom dana i oslobađanje tokom noći kako bi objekat nastavio da proizvodi energiju. Nova elektrana bi trebalo da uštedi 1,53 miliona tona emisije ugljen-dioksida godišnje.

Očekuje se da će novi CSP sistem biti pušten u rad kasnije ove godine kako bi se pridružio okolnim fotonaponskim panelima i vetroturbinama u cilju proizvodnje čiste energije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;