SFSOPLATE-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Green Spine: Milion stabala transformisaće auto-put u zelenu oazu

19.07.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Firma URB je započela ambicioznu misiju preuređenja pejzaža Dubaija u bujnu oazu. Nakon uspešnih predloga za projekte kao što su Dubai Mangroves i Dubai Reefs, URB je predstavio svoj novi projekt pod nazivom Green Spine (Zelena kičma). Ovaj projekat će preobraziti auto-put dodavanjem tramvajskih linija, farmi, parkova i sadnjom više od milion stabala.

Green-spine

U planu su tramvajske linije (Foto: URB)

Kako se najavljuje, Green Spine će se protezati dužinom od 64 kilometra, a centralna osa će mu biti auto-put Šeik Mohamed Bin Zajed u Dubaiju, koji je jedna od ključnih saobraćajnica u tom području.

Green-spine

Predviđene su biciklističke staze (Foto: URB)

Pored auto-puta će biti postavljen veliki niz solarnih panela koji će proizvoditi električnu energiju za napajanje tramvajskog sistema, a višak energije će biti dovoljan za snabdevanje približno 130.000 domaćinstava. Predviđeni su i kanali za kontrolu kišnice, što je posebno važno zbog nedavnih razarajućih poplava u Dubaiju.

Green-spine

Brojni parkovi i igrališta naći će ovde svoje mesto (Foto: URB)

Više od milion stabala biće raspoređeno po parkovima, vrtovima i urbanim farmama na kojima će se proizvoditi voće i povrće. Projekat uključuje i igrališta, spoljašnje fitness zone i sportske terene. Posebna pažnja biće posvećena biciklizmu i pešačkim stazama, a u planu su i uzdignuti parkovi nalik na High Line, kao i maloprodajni objekti.

Green-spine

Projekat uključuje i prodavnice (Foto: URB)

URB smatra da će integracija mreže zelenih staza, pešačkih ruta i biciklističkih staza u okviru projekta Green Spine unaprediti urbanu povezanost. Omogućiće stanovnicima da brzo i lako pristupe osnovnim uslugama i rekreativnim zonama.

Green-spine

Više od milion stabala biće raspoređeno po parkovima, vrtovima i urbanim farmama (Foto: URB)

Oni ističu da ova inicijativa, osim što promoviše zdraviji i aktivniji način života, značajno smanjuje potrebu za korišćenjem automobila, čime pozitivno utiče na životnu sredinu.

Green-spine

Pešačke staze podstiču manju upotrebu automobila (Foto: URB)

Green Spine je deo šireg plana Dubai 2040, koji ima za cilj poboljšanje održivosti i kvaliteta života u gradu. Za sada nema informacija o tome kada bi ovaj obimni projekat mogao da bude završen.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;