INFONET-468X60-BANNER

Vinograd na krovu aerodroma kao simbol inovacije

01.02.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Projektom koji potpisuje arhitektonski studio Rafael Viñoly Architects, najavljen je razvoj novog terminala na aerodromu u Firenci, u Italiji, koji će se istaći svojim jedinstvenim pristupom dizajnu inspirisanim lokalnom vinarskom tradicijom. Na krovu terminala planiran je vinograd koji će biti ne samo dekorativni element, već i funkcionalan prostor za proizvodnju vina.

Aerodrom će imati 50.000 kvadratnih metara

Terminal će imati 50.000 kvadratnih metara (Foto: Rafael Viñoly Architects)

Sa površinom od oko 50.000 kvadratnih metara, novi terminal Aerodroma Amerigo Vespucci ima za cilj da godišnje opsluži više od 5,9 miliona putnika iz celog sveta. Vinograd će se prostirati na 7,6 hektara i sadržati 38 redova loze, mada će navodnjavanje i uzgoj biti izazovni. Za upravljanje vinogradom biće zadužen renomirani vinar iz regiona, a proizvedeno vino će biti smešteno u podrumima ispod terminala.

Ovaj pristup je u skladu sa sve popularnijim trendom integracije zelenih površina u aerodromske komplekse, kako u unutrašnjosti, tako i u eksterijeru.

Postojeća pista će biti preusmerena

Postojeća pista će biti preusmerena (Foto: Rafael Viñoly Architects)

Osim vinograda koji privlači pažnju javnosti, planirane su i značajne promene u infrastrukturi aerodroma, uključujući produžetak i preusmeravanje postojeće piste kako bi se izbegla ograničenja uzrokovana blizinom brda. Centralni javni prostor novog terminala biće srce dolaznih i odlaznih zona, dizajniranih tako da olakšaju orijentaciju putnicima.

Zahvaljujući obilju staklenih površina, uključujući i krovne prozore, unutrašnjost Aerodroma Amerigo Vespucci biće obasjana prirodnim svetlom, stvarajući prijatan ambijent za sve posetioce.

 Vinograd će se prostirati na 7,6 hektara

 Vinograd će se prostirati na 7,6 hektara (Foto: Rafael Viñoly Architects)

Dodatno, oko aerodroma će biti napravljeno sedam parkova, maloprodajni objekti, kao i objekti za smeštaj studenata, a u planu je i unapređenje transportnih veza.

Realizacija projekta podeljena je u dve faze, sa očekivanjem da će prva faza biti završena do 2026. godine, a druga do 2035. godine.

Cilj je da se godišnje opsluži više od 5,9 miliona putnika

Cilj je da se godišnje opsluži više od 5,9 miliona putnika (Foto: Rafael Viñoly Architects)

Studio Rafael Viñoly Architects naglašava da će aerodrom težiti ka dobijanju LEED Platinum sertifikata, što ukazuje na visok stepen održivosti projekta, posebno ističući zeleni krov i maksimalno korišćenje prirodnog osvetljenja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;