INFONET-468X60-BANNER

Zidne obloge od mlevenih klipova kukuruza

25.12.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U svetu gde se sve više pažnje posvećuje održivosti, inovacija u građevinskom materijalu CornWall®, razvijena od strane kompanije StoneCycling, predstavlja značajan korak. Ovaj materijal, izrađen od biomase biljaka, primarno iz srži regionalno uzgajanih kukuruznih klipova, nudi ekološki prihvatljivu alternativu za zidne obloge.

CornWall® nastaje mlevenjem sušenih kukuruznih klipova

CornWall® nastaje mlevenjem sušenih kukuruznih klipova (Foto: CornWall®)

Ward Massa iz kompanije StoneCycling objašnjava da je CornWall® nastao iz potrebe za prelaskom na bio-baziranu ekonomiju, te da se ovaj materijal može reciklirati ili ponovo upotrebiti u potpunosti, čime se na kraju njegovog životnog veka ne stvara otpad. U slučaju da proizvod ne može biti ponovo iskorišćen, on je i dalje biorazgradiv, ne ostavljajući tragove u okolini.

Proces izrade ovog materijala uključuje pažljivo mlevenje sušenih kukuruznih klipova u primarnu biomasu, koja čini više od 99,5% materijala. U smesu se može dodati i boja, što čini manje od 0,5% biorazgradivih pigmenata. Materijal se zatim oblikuje pod visokim pritiskom i temperaturom do 150 stepeni Celzijusa, koristeći energiju dobijenu isključivo iz solarnih panela na krovu proizvodnih pogona.

Moguće je odabrati boju, teksturu i veličinu

Moguće je odabrati boju, teksturu i veličinu (Foto: CornWall®)

Nakon presovanja, materijal se precizno seče i premazuje vodootpornim premazom na biljnoj bazi, čime se povećava njegova trajnost i funkcionalnost. Pakovan u lagane, tanke panele debljine oko 4mm i težine približno 5kg po kvadratnom metru, CornWall® optimizuje efikasnost transporta u poređenju sa težim materijalima poput keramike ili HPL-a.

CornWall® ne samo da predstavlja nadu u industriji koja se suočava sa izazovima povezanim sa proizvodnjom otpada i uticajem na okolinu, već i igra ključnu ulogu u preoblikovanju praksi održive gradnje. Kao klimatski pozitivan proizvod, CornWall® tokom svog rasta ili stvaranja apsorbuje više ugljen-dioksida nego što emituje tokom proizvodnje, promovišući neto smanjenje ugljenika u atmosferi.

Koristi se za oblaganje zidova i nameštaja

Koristi se za oblaganje zidova i nameštaja (Foto: CornWall®)

Pored trenutnih primena u unutrašnjim zidovima i oblogama nameštaja, CornWall® ima ogroman potencijal za buduću upotrebu u većim panelima, a možda i kao materijal za podove. Trenutno dostupan za isporuku u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, CornWall® nudi i tehničku dokumentaciju dostupnu putem njegovog centra za preuzimanje.

Cena ovog materijala usklađena je sa cenama visokokvalitetnih keramičkih pločica, ali su troškovi obrade i krajnjeg odlaganja znatno niži, pa je sa ekonomskog i ekološkog stanovišta ovo dobar izbor.

Moguće je odabrati boju, teksturu i veličinu i uklopiti CornWall® u svaki projekat zasnovan na održivoj gradnji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

TIS
TIS
IVANJICA
www.tis.rs

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;