INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zelena gradnja: Cigle koje apsorbuju ugljenik

06.12.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Seratech, startup fokusiran na klimatske tehnologije, nedavno je predstavio svoj prvi prototip ugljenično neutralne cigle, rezultat 18 meseci istraživanja. Ovaj inovativni proizvod nastao je uz finansijsku podršku Saveta za inženjerske i fizičke nauke (EPSRC) i Fonda za inovacije u visokom obrazovanju (HEIF).

Seratech

Cigla koja apsorbuje ugljen-dioksid (Foto: Seratech)

Osnovna karakteristika ovih cigala jeste njihova sposobnost da apsorbuju ugljen-dioksid (CO2) direktno iz industrijskih dimnjaka, koristeći proces poznat kao zahvatanje, mineralizacija i upotreba ugljenika (CCMU). Ovaj proces omogućava da se CO2, koji bi inače bio ispušten u atmosferu, trajno skladišti unutar same cigle. Time se doprinosi smanjenju ekološkog otiska kroz efikasno korišćenje industrijskih emisija CO2.

Seratech koristi vezivo od magnezijum-karbonata za proizvodnju ovih cigala. Ovo vezivo se dobija kroz jedinstveni proces CCMU, koji ne samo da smanjuje količinu CO2 u atmosferi, već i pruža održiv materijal za gradnju. Ovakav pristup predstavlja značajan korak ka smanjenju uticaja građevinske industrije na klimatske promene i otvara nove mogućnosti za inovacije u materijalima koji se koriste u gradnji.

Dok se za standardno pečenje cigli koristi izuzetno visoka temperatura, oko 1.200 stepeni Celzijusa, Seratech upotrebljava nižu temperaturu i zatim ostavlja cigle nekoliko nedelja da očvrsnu. Sa ekološkog gledišta ovo je daleko prihvatljivije.

Seratech nastavlja da testira ovaj novi tip cigle kako bi osigurao njenu funkcionalnost i pouzdanost u građevinskim projektima. Ovaj pionirski poduhvat ne samo da pokazuje potencijal za smanjenje emisije štetnih gasova, već i ukazuje na mogućnosti za razvoj novih, ekološki prihvatljivijih građevinskih materijala.

Ovaj napredak u oblasti građevinskih materijala može imati značajan uticaj na smanjenje globalnog otiska ugljenika, pružajući istovremeno inovativna rešenja za izazove sa kojima se suočava moderna građevinska industrija.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;