INFONET-468X60-BANNER

Ultrazeleni beton: Inovativni cement sa smanjenim udelom ugljenika

22.11.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Na Švajcarskom federalnom institutu za tehnologiju u Cirihu (ETH), tim istraživača radi na razvoju nove vrste cementa koji ima znatno manji sadržaj ugrađenog CO2 u poređenju sa tradicionalnim cementom. Ovaj projekat, nazvan "Ultra Green Concrete", ima ambiciju da omogući široku dostupnost betona koji je ekološki prihvatljiviji i visokih performansi.

Testiranje prototipa

Testiranje prototipa (Foto: Franco Zunino)

Beton, kao najčešće korišćeni građevinski materijal u svetu, igra ključnu ulogu u infrastrukturi savremenog društva. Iako poseduje sposobnost delimičnog recikliranja i apsorpcije CO2 iz atmosfere tokom procesa stvrdnjavanja, količina CO2 koja se oslobađa tokom njegove proizvodnje znatno premašuje onu koja se kasnije može apsorbovati. Ovo čini industriju betona odgovornom za oko 8% globalnih emisija CO2, što je više od ukupnih emisija avio i pomorske industrije zajedno.

Franco Zunino, viši naučnik na Institutu za građevinske materijale ETH-a u Cirihu, teži promeni formulacije betona kroz primenu koncepta "ultrazelenog betona". Uobičajeni cement se sastoji od približno 95% klinkera i 5% gipsa. Proizvodnja cementa podrazumeva sagorevanje krečnjaka i gline u klinker na temperaturi od 1.450°C, što dovodi do oslobađanja CO2 zbog hemijske dekompozicije krečnjaka. Osim toga, velika potrošnja energije u ovom procesu dodatno povećava emisiju ugljenika.

Kalcinisani glineni cement

Kalcinisani glineni cement (Foto: Franco Zunino)

Projekat "Limestone Calcined Clay Cements" (LC3), koji vodi EPFL (Švajcarski federalni institut za tehnologiju u Lozani), u koji je Zunino aktivno uključen, odredio je nove standarde u proizvodnji cementa. Razvijena je nova formulacija cementa koja koristi 50% klinkera i kombinaciju kalcinisane gline i krečnjaka, smanjujući emisije CO2 za oko 40%. Ipak, poboljšanje formulacije betona može doneti još veće ekološke prednosti.

Zunino ima dvostruku strategiju u razvoju novog zelenog betona: on smanjuje udeo klinkera po jedinici cementa, kao i udeo cementa u betonu. Zahvaljujući ovome moguće je prilagođavanje sastava niskougljeničnog betona specifičnim tržištima. Istraživanje o njegovom radu objavljeno je u časopisu "RILEM Technical Letters".

Kada se količina cementa smanjuje povećava se čvrstoća (Foto: Franco Zunino)

Istraživač naglašava da, iako ne postoji materijal koji je u potpunosti klimatski neutralan ili negativan po pitanju ugljenika, nema razloga da građevinska industrija ne koristi ovaj novi i održiviji građevinski materijal. Njegove kalkulacije pokazuju da se emisije CO2 ultrazelenog betona mogu smanjiti sa 300kg po kubnom metru na oko 80-100kg po kubnom metru. Moguće je smanjiti do dve trećine emisija CO2 bez kompromisa u pogledu performansi materijala.

Zunino ističe da je niskougljenični cement čak i izdržljiviji od konvencionalnog cementa, a može biti i jeftiniji od njega. Trenutno postoji oko sedam velikih cementnih postrojenja širom sveta koja proizvode cement koristeći LC3 pristup.

Autor očekuje da će se taj broj povećati na preko 40 u narednim godinama i da će upotreba ovakvog cementa preovladati u svetu tokom narednih 10 godina.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;