INFONET-468X60-BANNER

Prekretnica u proizvodnji betona: Upoznajte "Bio-Block Spiral" na Bijenalu arhitekture u Čikagu

04.10.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U okviru otvaranja petog izdanja Bijenala arhitekture u Čikagu (CAB 5), firma Skidmore, Owings & Merrill (SOM) predstavila je ekološki prihvatljivu alternativu tradicionalnom betonu, nazvanu "Bio-Block Spiral". Ova instalacija, smeštena u The Mews u Fulton Marketu u Čikagu, razvijena je u saradnji sa kompanijom Prometheus Material, koja pruža održive građevinske materijale za budućnost bez ugljenika.

Posetioci mogu da vide kako blokovi reaguju na različite vremenske uslove

Posetioci mogu da vide kako blokovi reaguju na različite vremenske uslove (Foto: Dave Burk/SOM)

"Bio-Block Spiral" kreiran je korišćenjem mikroalgi koje prirodno apsorbuju ugljenik, podvrgnutih procesu fotosintetske biocementacije. Proizvod predstavlja alternativu betonu i ima potencijal da smanji globalne emisije ugljenika za čak 8%. U toku je testiranje performansi, a materijal se može koristiti kao zamena za standardne blokove u različitim projektima.

Instalacija "Spirala" korišćenjem bio-blokova umesto konvencionalnih betonskih blokova smanjuje emisiju ugljenika za jednu metričku tonu, a napravljena je na tradicionalan način.

Bio-Block može značajno da smanji globalne emisije ugljenika

Bio-Block može značajno da smanji globalne emisije ugljenika (Foto: Dave Burk/SOM)

Zahvaljujući ovom projektu posetioci Bijenala mogu da vide kako blokovi reaguju na različite vremenske uslove tokom jeseni u Čikagu. Ovo bi mogla da bude prekretnica na putu građevinske industrije ka dekarbonizaciji.

Instalacija podstiče posetioce da napuste užurbane ulice i istraže prezentaciju. Centralni prostor "Spirale" pruža poglede na Halsted Street, sa rotiranim blokovima u pravilnim intervalima koji stvaraju otvore, ističući jednostavnost konstrukcije blokova i maltera. Savijeni krajevi ukazuju na mogućnost prilagođavanja oblika bloka, a uz to i jačaju strukturu instalacije koja može da stoji samostalno.

Tradicionalni način gradnje

Tradicionalni način gradnje (Foto: Dave Burk/SOM)

Iza postavke se na zidu prikazuje film koji govori o patentiranim bio-blokovima.

Bijenale arhitekture uredio je čikaški kolektiv Floating Museum, koji se sastoji od grupe umetnika, dizajnera, pesnika i edukatora fokusiranih na izgradnju veza između umetnosti, zajednice, arhitekture, infrastrukture i javnih institucija. Peto izdanje Bijenala otvaraće se fazno i kulminiraće gradskom proslavom 1. novembra, kada će sve izložbe biti otkrivene u Chicago Cultural Center, Graham Foundation i James R. Thompson Center.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;