INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zašto se ruše krovovi engleskih škola?

11.09.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U poslednjim nedeljama leta 2023. godine, školske zajednice širom Engleske suočile su se s neočekivanim izazovom. Više od 100 škola bilo je potpuno ili delimično zatvoreno samo nekoliko dana pre početka nove školske godine. Razlog? Zabrinutost u vezi sa sigurnošću betonskih krovnih panela.

Pravilno održavanje i praćenje građevinskih materijala je ključno za bezbednost

Pravilno održavanje i praćenje građevinskih materijala je ključno za bezbednost (Foto: Deposiphotos)

Šta je Raac?

Raac (Reinforced Autoclaved Aerated Concrete) je materijal koji je postao centralna tačka ove krize. U avgustu ove godine, panel od Raac-a, koji je bio proglašen sigurnim od strane inspektora, srušio se u jednoj školi u Engleskoj. Ovaj incident bio je okidač za Ministarstvo obrazovanja da izda hitno upozorenje, identifikujući više od 156 škola kao potencijalno ugrožene.

Ovaj materijal, poznat i kao "aircrete", kod nas poznatiji pod nazivima gasbeton, siporeks ili porobeton, razvijen je 1950-ih i 1960-ih godina kao aerirani beton koji je pojačan čeličnom armaturom. Jedna od njegovih ključnih karakteristika je što je vazduh ubrizgan u njega tokom proizvodnje, čineći ga više od dva puta lakšim od običnog betona. Ova svojstva čine Raac idealnim za određene građevinske projekte, posebno u oblastima gde je masa materijala ključna.

Zašto je Raac postao problematičan?

Iako Raac nudi mnoge prednosti, postoji nekoliko ključnih problema s ovim materijalom. Prvo, iako su njegovi karakteristični mehurići činili materijal slabijim, to nije nužno bilo problematično u početku. Međutim, smanjena težina znači da je potrebna manja snaga da se spreči savijanje panela, što vremenom može dovesti do problema, posebno ako materijal nije pravilno održavan.

Drugi ključni problem s Raac-om je njegova reakcija na vlagu. Raac je posebno osetljiv na vlagu i prodor vode, posebno ako dođe do curenja. Ovo može dovesti do smanjenja čvrstoće i korozije čeličnih šipki unutar betona.

Aerirani beton

Aerirani beton je dva puta lakši od standardnog (Foto: Depositphotos)

Životni vek materijala

Studija BRE-a sugerisala je da je očekivani životni vek Raac panela oko 30 godina. Ovo je znatno kraće od standardnih 50 godina koje se preporučuju za građevinske strukture u UK. Međutim, građevinski standardi u UK dozvoljavaju da zamenjive strukturalne delove zgrada imaju kraći indikativni radni vek, između 10 i 30 godina.

Ova informacija je bila prosleđena školama u to vreme od strane Ministarstva obrazovanja. Troškovi procene i popravki varirali su od škole do škole. U mnogim slučajevima, budžet namenjen za praćenje Raac panela nije bio prioritet.

Kako se nositi s ovim izazovom?

Dok se građevinska industrija i obrazovne institucije bore s ovim izazovom, važno je razumeti da je pravilno održavanje i praćenje građevinskih materijala ključno za sigurnost i dugovečnost zgrada. Ova situacija sa Raac panelima služi kao opomena o važnosti redovnih inspekcija i pravovremenog održavanja.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER
LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;