INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Inovacije u testiranju trajnosti cementa: Brže, jeftinije i efikasnije

30.08.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Na Univerzitetu u Ilinoisu Urbana-Champaign, tim inženjera je postavio novi standard u oblasti građevinskog inženjeringa. Oni su razvili metodu kojom se trajnost cementa može predvideti za samo nekoliko sekundi do minuta. Ovo je revolucionarni korak napred, s obzirom na to da postojeće metode zahtevaju sate, pa čak i dane.

Depositphotos

Ilustracija (Foto: Depositphotos)

Ova nova metoda koristi kompjuterski vid da analizira ponašanje vodenih kapi na površini cementa. Najzanimljiviji deo je što je uređaj koji koristi ovu tehnologiju izuzetno pristupačan, sa cenom manjom od 200 dolara. Istraživači su izrazili nadu da će ova inovacija doprineti bržoj i automatizovanoj kontroli kvaliteta u industriji cementa.

Profesor Nishant Garg, koji je bio na čelu ovog istraživanja, naglasio je važnost betona kao jednog od najčešće korišćenih materijala na svetu. On je ukazao na izazove s kojima se suočava beton tokom vremena, kao što su izloženost solima za odmrzavanje i ciklusima zamrzavanja i otapanja.

Jedan od ključnih aspekata trajnosti cementa je njegova sposobnost upijanja vode. Garg je objasnio da porozniji cement upija više vode, što može dovesti do korozije armature u betonu. Tradicionalne metode testiranja, kao što je ASTM C1585, zahtevaju dugotrajno praćenje uzorka betona kako bi se utvrdilo koliko vode upija.

Međutim, nova metoda koju je predstavio tim koristi kompjuterski vid da proceni koliko brzo cement upija vodu. Osim toga, istraživači su otkrili da ugao pod kojim voda dolazi u kontakt sa cementom može uticati na rezultate testa.

Garg i njegov tim trenutno rade na prilagođavanju ove metode različitim vrstama betona i maltera. On je izrazio optimizam u vezi sa budućnošću ove tehnologije, naglašavajući da će kombinacija kompjuterskog vida i analitičkih alata omogućiti brže i efikasnije testiranje građevinskih materijala.

Istraživanje je objavljeno u časopisu npj Materials Degradation.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;