INFONET-468X60-BANNER

Parking budućnosti: Gde inovacija susreće održivost

09.08.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U metropoli Hangzhou, poznatoj po svojoj dinamičnoj urbanizaciji i tehnološkim inovacijama, novi koncept parkinga menja igru. Parking budućnosti, kako je nazvan ovaj arhitektonski biser, nije samo mesto gde ostavljate svoj automobil - to je simbioza moderne tehnologije i održivog dizajna, mesto gde se gradski život i priroda susreću.

Parking budućnosti

Parking budućnosti (Foto: Rawvision Studio)

Ovaj monumentalni objekat prostire se na čak 30,740 kvadratnih metara, a njegovu siluetu čini deset impresivnih tornjeva. Svaki toranj je pažljivo dizajniran, kombinujući funkcionalnost s estetikom. Dok se automobili parkiraju unutar ovih tornjeva uz pomoć sofisticiranih robotskih sistema, krov ovog kompleksa je transformisan u zelenu oazu s pogledom koji oduzima dah.

Unutar Parkinga budućnosti, tehnologija preuzima glavnu ulogu. Na ulazu, automobili se preuzimaju i premeštaju uz pomoć robotskih platformi proizvedenih od strane lidera u industriji, HikVision. Ovaj inovativni sistem optimizuje prostor i energetsku efikasnost, omogućavajući automobilima da budu parkirani i preuzeti bez ikakvog ljudskog angažmana.

Parking budućnosti

Parking budućnosti (Foto: Zhong Ke Li Heng)

Dizajnerski studio Daniel Statham, mozak iza ovog projekta, pažljivo je osmislio svaki detalj. Centralni tornjevi služe kao srce automatskog parking sistema, dok su ostali tornjevi opremljeni liftovima, pružajući posetiocima brz pristup krovnom parku. Osim toga, dizajn tornjeva je inspirisan prirodom - oni deluju kao krošnje drveća, pružajući hlad i zaštitu od vremenskih nepogoda.

Međutim, ono što zaista izdvaja Parking budućnosti je njegov održivi dizajn. Fasada je konstruisana tako da omogući maksimalnu prirodnu ventilaciju i svetlost, smanjujući potrebu za veštačkim osvetljenjem i klimatizacijom. Sistem za sakupljanje kišnice koristi se za navodnjavanje krovnog parka, dok solarni paneli smanjuju potrošnju električne energije, čineći kompleks energetski efikasnim.

Parking budućnosti

Parking budućnosti (Foto: Rawvision Studio)

Ovaj projekat je samo vrh ledenog brega kada je reč o inovacijama u Hangzhouu. Grad je trenutno domaćin nizu ambicioznih projekata, uključujući park naftne rafinerije, prostrani sportski centar i seriju futurističkih nebodera koji će dodatno obogatiti gradski horizont.

U eri kada se gradovi širom sveta bore s problemima saobraćajne gužve i zagađenja, Parking budućnosti postavlja novi standard, pokazujući kako inovacija i održivost mogu ići ruku pod ruku, kreirajući bolju budućnost za sve nas.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;