INFONET-468X60-BANNER

Proglašeni pobednici fantastičnog eVolo takmičenja za dizajn nebodera

26.06.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Časopis eVolo je proglasio pobednike takmičenja u dizajniranju nebodera "2023 Skyscraper Competition". Među fantastičnim dizajnima našao se i rotirajući stan, zatim plastični neboder koji čisti okean, kao i kule koje liče na drveće i čuvaju amazonske prašume.

1. nagrada "Nomad Metropolises" (Foto: eVolo)

Ovo takmičenje nije posvećeno svakodnevnim, praktičnim stvarima kao što je građevinska dozvola, budžet i bezbednost objekta. Ono zapravo podstiče maštu i stvaranje zanimljivih kreacija.

Iako ove godine nema zvanične teme takmičenja, klimatske promene se same nameću.

Na konkurs je pristiglo 309 projekata, a žiri je odabrao 3 pobednika i 15 počasnih nagrada. Časopis eVolo ističe da nagrada koja se dodeljuje od 2006. godine prepoznaje vizionarske ideje koje izazivaju način na koji razumemo arhitekturu koristeći nove tehnologije, materijale i prostornu organizaciju.

Pobednik ovogodišnjeg takmičenja je projekat "Nomad Metropolises" iza koga stoje Kinezi Chufeng Wu, Chang Lu, Bozhi Zheng, Duo Wang i Shuxiao Zhang. Oni su predstavili vertikalni grad, pristupačan za stanovanje, dok je glavni fokus na fleksibilnosti i modularnosti. Dizajnirali su rotirajući dom čiji centralni deo sadrži kuhinju i kupatilo, a ostali delovi stana se rotiraju prema potrebi.

Drugu nagradu osvojio je "Ocean Re-clamation Skyscraper" koga su osmislili Dennis Byun, Harry Tse i Sunjoo Lee sa Novog Zelanda. Njihov projekat vezan je za očuvanje okeana, pa bi neboder bio izgrađen od reciklirane plastike sakupljene iz okeana. Ovaj neobični neboder bi se kretao po vodi, usisavao otpad kroz kompleksni sistem filtera i reciklirao ga.

2. nagrada "Ocean Re-clamation Skyscraper" (Foto: eVolo)

Na trećem mestu se našao "K8 Forest Lift Off" nemačkog para Ahmad Hafez and Hamzeh Al-Thweib. Dizajn je inspirisan amazonskom prašumom i knjigom "Veliko kapok drvo". Prikazuje mnoštvo zelenila i nebodere u obliku drveća koji imaju podzemne rezervoare vode. Autori su predvideli složeni sitem dronova koji bi nadgledali okolinu i sprečavali šumske požare.

3. nagrada "K8 Forest Lift Off" (Foto: eVolo)

U nastavku pogledajte neke od projekata koji su dobili počasne nagrade.

"Elevated plastic skyscraper" (Foto: eVolo)

 

"Wind seeding tower" (Foto: eVolo)

 

"Floating Elysium" (Foto: eVolo)

 

"Skyscraper rescue" (Foto: eVolo)

 

"Rebirth scyscraper" (Foto: eVolo)

 

"The Whale" (Foto: eVolo)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;