INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Green Globes - jedan od velikih sistema sertifikacije zelenih zgrada u Kanadi i SAD

12.03.2010. | Green Globes

Green Globes sistem pruža online proces procene i rangiranja, kao i vodič za zelenu gradnju, upravljanje u objektima i menadžment.

Green Globes sistem predstavlja nezavisno telo za sertifikaciju zelenih zgrada poput drugih poznatih standarda kao što su BREEAM ili LEED.

Na fotografijama u tekstu: Allen Lambert Galleria, zahvata šest spratova kompleksa BCE Place u Torontu; autor Santiago Calatrava, površina parcele 20.200m2, površina 241.000m2.

Ugradnja savremenih uređaja za hlađenje smanjila je potrošnju energije za  6.475.000kWh. Dodatno, VSD uređaji (variable speed drives) koji upravljaju hlađenjem i brzinom rada pumpi u skladu sa zahtevima napravili su uštedu od 4,475,000kWh. Sa cenom od 0,092 dolara/kWh, ovo predstavlja uštedu od 1.007.400 dolara.

Šta je Green Globes?

Green Globes je kanadski sistem sertifikacije koji se razvija već preko jedne decenije tokom koje su vršena brojna istraživanja i unapređenja od strane vodećih međunarodnih organizacija i eksperata.

Razvoj sistema nastao je iz BREEAM standarda (Building Research Establishment's Environmental Assessment Method), tako što je još 1996. godine Kanadsko udruženje za standarde - CSA (Canadian Standards Association) objavilo standard BREEAM za postojece zgrade u Kanadi (BREEAM Canada for Existing Buildings).

Više od 35 profesionalaca ucestvovalo je u razvoju, uključujuci predstavnike iz saveznih i regionalnih institucija, Nacionalnog saveta za istraživanja (National Research Council) i Univerziteta u Torontu.

Godine 2000, sistem je napravio iskorak u svom razvoju kada postaje dostupan online, i to pod imenom Green Globes za postojeće zgrade (Green Globes for Existing Buildings).

Iste godine, Kanadsko ministarstvo za odbranu, javne radove i usluge preuzima na sebe izradu sistema za nove zgrade (Design of New Buildings).

Dve godine kasnije tim eksperata unapređuje sistem.

Gde se koristi?

Green Globes sistem sertifikacije koristi se u Kanadi i SAD. U SAD za njega je, od 2004. godine, nadležna GBI (Green Building Initiative).

Green Globes sistem takođe koristi i CABA (Continental Association for Building Automation) kao osnovu za razvoj alata za inteligentne zgrade BIQ (Building Intelligence Quotient).

Godine 2004, Green Globes za postojeće zgrade (for Existing Buildings) preuzela je BOMA Canada, i to pod imenom brenda BOMA BESt.

Godine 2005. GBI je postala prva organizacija za zelene zgrade akreditovana kao developer standarda, i to od strane Američkog instituta za standarde - ANSI (American National Standards Institute). Tada počinje razvitak Green Globes-a kao zvaničnog ANSI standarda.

Potom je usledilo osnivanje tehničkog komiteta - GBI ANSI technical committee, početkom 2006. godine.

Danas, Green Globes sistem sertifikacije zgrada koriste velike izvođačke kompanije i investitori na tržištu Severne Amerike, uključujući i kanadsku vladu. Vlada Kanade je usvojila BOMA BeSt za svoj kompletan portfolio objekata.

Ko upravlja Green Globes sistemom?

U Kanadi, sertifikacijom BOMA BeSt (for Existing Buildings) upravlja BOMA Canada. Sve druge Green Globes usluge poseduje i njima upravlja ECD Jones Lang LaSalle.

U SAD, GBI poseduje licencu za promociju i dalji razvoj Green Globes-a u toj zemlji.

Trenutni proces ustanovljavanja Green Globes-a kao zvaničnog ANSI standarda zasniva se na konsenzusu i uključuje komitet u kome učestvuju korisnici, proizvođači, interesne grupe i nevladine organizacije.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ATM
ATM
SUBOTICA

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;