INFONET-468X60-BANNER

Ponovno razmatranje izgradnje tunela od Mosta na Adi do Autokomande

26.09.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Beograd se ponovo fokusira na ambiciozni infrastrukturni projekat - izgradnju tunela koji bi povezao Most na Adi sa Autokomandom. Ova ideja, koja je dugo bila deo urbanističkih planova ali nikada nije realizovana, ponovo je postala aktuelna nakon jučerašnjeg sastanka predsednik Skupštine Beograda sa delegacijom iz Šangaja.

Tunel

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Kako podseća portal eKapija, pre sedam do osam godina gradska vlast je najavljivala početak gradnje za 2018. godinu. Međutim, nakon toga usledilo je zatišje, sa nezvaničnim informacijama da je projekat privremeno stavljen na čekanje. Sada, nakon sastanka u Starom dvoru sa delegacijom iz Šangaja, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević potvrdio je da je tunel ponovo postao aktuelna tema.

Tokom sastanka, dogovoreno je da se kineskim privrednicima predstave ključni infrastrukturni projekti koji su planirani za naredne godine. Pored tunela, u planu je izgradnja kompleksa za specijalizovanu izložbu "Ekspo 2027", kao i izgradnja nacionalnog stadiona. Takođe, postoji ideja o izgradnji drugog tunela koji bi povezao Ekonomski fakultet sa Pančevačkim mostom, s ciljem da se deo saobraćaja preseli ispod zemlje.

Nikodijević je istakao da se već vode razgovori sa određenim kineskim kompanijama u vezi sa ovim projektima i izrazio nadu da će radovi početi već sledeće godine, prenela je Beta.

U okviru ekološke agende, Beograd planira izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda, kao i pet manjih postrojenja za obodne delove grada. Ovi projekti će zahtevati tehnološku i finansijsku podršku, a Nikodijević je naglasio važnost saradnje sa kineskim partnerima.

Ova saradnja bila je i centralna tema "Ekonomsko-trgovinskog foruma Šangaj–Srbija" u prostorijama Privredne komore Srbije. Akcenat je stavljen na izgradnju multifunkcionalnog drumsko-železničkog mosta preko Dunava kod Vinče, kao i na jačanje ekonomskih odnosa između dve zemlje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;