INFONET-468X60-BANNER

Plan detaljne regulacije za blok 26

18.02.2016. | Beobuild

Prošlo je skoro devet godina od kada je završen urbanističko-arhitektonski konkurs za idejno rešenje bloka 25 i 26 na Novom Beogradu, a prvu nagradu je osvojio rad arhitekata Jovana Mitrovića i Dejana Miljkovića. Na osnovu ovog rešenja trebalo je pristupiti izradi plana detaljne regulacije, međutim taj korak nije bio napravljen do sada. Možemo samo da pretpostavljamo zbog čega je prolongirano usvajanje plana, ali je to jedan od razloga zbog kojih je centralni deo Novog Beograda i dalje neizgrađen.

Vlasnici zemljišta u bloku 26 su kompanije „Energoprojekt“ i „Napred“, pa oni imaju poseban interes da se usvoje planovi za ovu zonu. Po njihovoj inicijativi konačno se pristupilo izradi ovog plana i nacrt se trenutno nalazi na javnom uvidu u zgradi Gradske uprave. Sa usvojenim planom detaljne regulacije i izrađenim projektima ovo atraktivno zemljište postaje odlična ponuda za potencijalne investitore i partnere.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Plan detaljne regulacije prvenstveno se odnosi na zemljište u bloku 26, a predviđa oko 380.000 novih kvadrata bruto građevinske površine. U odnosu na idejno rešenje sa konkursa, redukovana je količina planiranih kvadrata, što se ocrtava u umanjenim gabaritima i nižoj spratnosti planiranih objekata. Glavne odlike koncepta su slobodnostojeći objekti pozicionirani obodom bloka i oslobođeni cetralni prostor u formi trga sa parkovskim uređenjem. Centralni trg integriše slobodne površine oko crkvenog kompleksa, čime se stvara jedinstven javni prostor dostupan svim korisnicima.

U okviru bloka planirana je izgradnja pet novih objekata, jedan kao dodatak regulaciji prema Bulevaru Mihajla Pupina poslovne namene, zatim po jedan duž Ulice Antifasističke borbe i Španskih boraca pretežno stambene namene, i dva posebna repera duž Bulevara Zorana Đinđića sa kombinovanom poslovnom namenom i jakom koncentracijom trgovinskih sadržaja. Visinski akcenat je na objektima duž Bulevara Zorana Đinđića, gde se na proširenim osnovama od 32 metara planiraju četri vitke kule maksimalne visine 120 metara. Na objektu u Bulevaru Mihajla Pupina takođe je predviđena proširena osnova u visini postojećih objekata i tanka vertikala sa visinom od 65 metara duž ose sever-jug. Na objektima iz Ulice Antifašističke borbe i Španskih boraca visinsko akcentovanje dozvoljeno je samo u delu uz ulicu i maksimalnom visinom frontova od 52 i 58 metara.

Unutar bloka neće biti dozvoljena izgradnja internih nadzemnih saobraćajnica, a kolski pristup će biti omogućen izgradnjom podzemnih pristupnih saobraćajnica. Po dva pristupa podzemnim saobraćajnicama nalaziće se u ulicama Antifašističke borbe i Španskih boraca, a omogućavace pristup podzemnim garažama, objektima i snabdevanju za planirane namene.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;