INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najviši prefabrikovani neboder na svetu završen u Kini (video)

11.03.2015. | Gradjevinarstvo.rs

Kompanija Broad Sustainable Buildings (BSB) je upravo završila najvišu prefabrikovanu zgradu na svetu - neboder od 57 spratova u gradu Čangša, Kina. Neboder, koji sadrži 800 stanova za zaposlene u kompaniji BSB, je izgrađen sa zapanjujućim tempom od tri sprata dnevno, a pruža stanovnicima 100% čist, svež vazduh među oblacima smoga u Kini.

O težnji ove kompanije da izgradi najveći neboder na svetu korišćenjem prefabrikovane gradnje smo već pisali u zasebnom tekstu „Nebeski grad: Najveći prefabrikovani neboder na svetu – San ili realnost?!“.

Modularni neboder kompanije BSB predstavlja pomak ka održivosti u kineskom građevinarstvu koji predvodi direktor kompanije BSB Žang Jue. Pošto su sve komponente ovog nebodera proizvedene u fabrikama, a zatim dovežene na gradilište i postavljene, skoro nimalo prašine nije nastalo u procesu izgradnje. Štaviše, BSB tvrdi da je ovaj neboder bio izgrađen konvencionalnim metodama, bilo bi potrebno dodatnih 15.000 kamiona punih betona.

Sama zgrada je efikasna kao i njen metod gradnje - poseduje 20cm termoizolacije i četvorostruko zastakljene prozore. Struja, toplota i rashladni sistemi su integrisani u objekat, sa trostepenim procesom prečišćavanja vazduha sa kojim se 99,9% čestica u vazduhu otklanja.

Neboder „Mini Sky“ je izgrađen oko centralnih atrijuma, oformljeni prazan prostor visine 10 metara, okružen rampama. Ideja je da ove oblasti čine „nebeske ulice“ koje formiraju zajedničke prostore za aktivnosti od basketa do vertikalnih farmi - pomerajući na taj način stanare od liftova i stepeništa ka više tradicionalnijim, kolegijalnim načinom života.

BSB radi na izgradnji nebodera Sky City One, zgrade od 200 spratova za koju oni tvrde da može biti izgrađena za samo 90 dana. Ovaj projekat je u više navrata zaustavljen, navodno iz političkih razloga. Ovaj Mini Sky neboder, iako dokazuje da tehnike gradnje kompanije funkcionišu (i to impresivno), je takođe zaustavljen na 20-tom spratu, a zatim mu je skraćena ukupna visina sa 97 na 57 spratova, i to navodno zbog svoje lokacije u blizini aerodroma.

Jasno je da i dalje ima mnogo posla ovde, kako političkog, tako i estetskog, ali je bez obzira na to ovo ipak impresivan poduhvat.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;