INFONET-468X60-BANNER

Bez podrške za laku gradnju - Milenko Milinković za Biznis

09.09.2009. | Rade Repija | Biznis

Licitacije pojedinih srpskih zvaničnika o 500 evra po kvadratu izgrađenog stana, koji bi iduće godine trebalo da se grade po Srbiji, već su dobile epitet nerealnih, iako projekat tek treba da zaživi. Možda će zvučati još manje verovatno da ta cena može ići i do 250 evra, ili čak 200 evra kod većih objekata, ali takav sistem postoji, i to u Srbiji.

Vlasnik patenta jeftine i brze gradnje Milenko Milinković, prvi čovek firme Milinković Company, kaže da i pored dokazane uspešnosti tehnologije još čeka podršku države, makar i moralnu.

(intervju, Biznis, 31.8.2009.)

Kolika je cena gradnje objekata od ferocementa?

- Kada se radi o halama ona se kreće od 200 evra po kvadratu pa naviše, u zavisnosti od opremljenosti. U potpunosti opremljena školska hala košta ispod 500 evra po kvadratu. Za kuće još nisam formirao cenu, ali mislim da će se ona kretati od 250 do 400 evra po kvadratu.

Uklapate li se u projekat masovne stanogradnje?

- Od ferocementa se mogu graditi stambene zgrade. Prema procenama maksimalna visina hale je 20 metara, a to je sedam etaža. Za sada mi ne dozvoljavamo da neka druga firma postavlja naše elemente, ali je moguće da oni urade sve ostale građevinske radove.


Imate li ikakvu podršku države?

- Ne, i to čudi ljude po inostranstvu gde sam dosta izlagao. Pa meni su u Kini u gradu Sudžou nudili odmah zemljište za izgradnju fabrike. Ministar Mrkonjić je najavio da će obići ovaj pogon, ali se nije pojavio. Interesovanja u svetu ima. Sa pojedinim afričkim zemljama radićemo jedan projekat masovne stanogradnje, ali se radi o kućama.

Upravo i iz tog razloga razvio sam sistem kuća od 140 kvadrata u dve etaže koji se mogu prenositi kontejnerima. U 136 kontejnera stane oprema za 100 kuća. Za izgradnju fabrike bi ipak trebalo imati tržište od 1.000 kuća za početak. Drugi tip kuće je predviđen za gradnju u krugu od 1.000km jer se tako može tansportovati kamionima.

Treba reći da interesovanje postoji i u Kataru. Tamo nameravaju da izgrade prugu, ali im problem predstavljaju dine koje se pomeraju i stvaraju nanose na trasi. Hale mogu da se pokažu kao idealne za zaštitu pruge.

Šta je tačno ferocement?

- Po definiciji Internešenel ferocement sosajetija (International Ferrocement Society), ferocement je tanak kompozit koji sadrži međusobno malo razmaknute slojeve žičane mreže utopljene u cementni malter. Za razliku od armiranog betona, kod ferocementa je gvožđe (žičana mreža) praktično homogeno raspoređeno po preseku ferocementnog elementa.

Stoga su ferocementni elementi neuporedivo tanji i lakši od betonskih, sa istim karakteristikama. Standardna debljina ferocementnih elemenata je od 10 do 30 mm. Tehnologijom ferocementa već vek i po se grade razni plovni objekti u kojima je ferocementna konstrukcija izložena i velikim dinamičkim naprezanjima.

Intervju u celini možete pročitati na linku ovde.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;