INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mešalice za beton - vrste i cena betonskih mešalica

04.11.2022. | Ana Glišić, d.i.g. | Gradjevinarstvo.rs

Bez mešalice za beton danas je nemoguće zamisliti gradilište. To vam je jasno ako prođete pored nekog gradilišta, makar to bilo komšijsko dvorište dok se zida garaža. Da bi se dobio beton potrebni su cement, pesak i voda. Da bi se dobila homogena smeša u kojoj su sve komponetnte raspoređene i sva zrna peska obavijena cementom, beton mora da se meša, a za to je potrebna betonska mešalica.

Mešalica za beton

Kako biste znali koju mešalicu da odaberete, spram potreba koje imate, navešćemo koje vrste postoje, kada se koja koristi i kako se kreće cena mešalica za beton na domaćem tržištu trenutno.

Čemu služi mešalica za beton?

Jasno je da je spravljanje betona nemoguće bez mešalice za beton bilo da pravite šupu ili zidate zgradu. U zavisnosti od toga za šta se koriste razlikujemo takozvane "ručne" mešalice kojima ćemo se baviti u ovom tekstu, kao i mešalice koje spravljaju beton u fabrikama betona po recepturi.

Mešalice se najčešće koriste kada se zidaju privatni objekti. Tada njima uglavnom rukuju pomoćni radnici i veoma su lake za manipulaciju. Ovakve mešalice neophodne su i na velikim gradilištima gde se izvode ozbiljniji radovi kada je potrebno pripremiti dodatne količine betona za manje zahtevne i teško dostupne pozicije.

To su električni uređaji teški od 50 do oko 180kg. Sastoje se iz prenosne jedinice sa bubnjem u kojem su lopatice, mehanizma za istovar i pogona - najčešće elektromotor. Ima mešalica koje se pokreću na dizel ili benzin, a koje se koriste tamo gde nema električnog napajanja.

Dimenzije mešalice zavise od veličine bubnja. Napomena je da je zapremina bubnja uvek veća od zapremine smeše koja se u njoj proizvede.

Mešalica za beton cena

Zapremina bubnja kod mešalica ovog tipa je uobičajeno od 100 do 300 litara. Za privatne objekte uobičajena potrebna zapremina je od 100 do 200 litara, u zavisnosti od radova.

Ručne mešalice imaju točkove za kretanje što omogućava premeštanje po potrebi i relativno laku manipulaciju.

Kako se dele mešalice za beton?

Mešalice za beton se dele prema nekoliko kriterijuma koji uključuju ugao ose bubnja, način mešanja, način rada. 

Homogenizovana smeša dobija se okretanjem bubnja sa lopaticmama, samo lopaticama unutar bubnja ili nezavisnim okretanjem bubnja i lopatica. Mešalice se prema tome dele u četiri grupe:

  • Mešalice sa slobodnim padom - gravitacione;
  • prisilne mešalice;
  • protočne mešalice;
  • vibro-mešalice.

Punjenje mešalice za beton

Podela prema načinu rada

Prema načinu rada postoje:

Ciklične mešalice za beton imaju radni ciklus koji uključuje punjenje, mešanje i pražnjenje. Ciklus karakterističan za ručne betonske mešalice.

Mešalice sa kontinualnim radom se koriste kada su potrebne velike količine svežeg betona. Kod njih korekcije doziranja ili broja obrtaja nisu moguće u toku rada. Ove mešalice su opremljene dugačkim bubnjevima postavljenim pod uglom. Pomoću pokretnih traka u te bubnjeve se dozirano unose komponente koje nakon završenog procesa rotacija bubnjeva izlaze kao gotova smeša.

Mešalice za beton prema uglu ose bubnja

Mešalice za beton se prema uglu ose bubnja dele na vertikalne, horizontalne i kose mešalice kod kojih je ugao ose bubnja 25-30 stepeni u odnosu na horizontalu. Ugao je određen od strane proizvođača u zavisnosti od opreme koju koristi.

Mešalice za beton i način mešanja

Prema načinu mešanja, mešalice za beton se dele na gravitacione i mešalice sa prinudnim mešanjem. Tokom mešanja čestice komponenti izložene su sili veze, otporu smicanja i sili zemljine teže. Način mešanja je dakle veoma važan jer ne odgovara svaki način mešanja svakoj mešavini. Mešavine sa više cementa i vode lakše se mešaju od krutih mešavina.

Gravitacione mešalice za beton su mešalice u kojima se beton spravlja uz pomoć okretanja bubnja i gravitacije. Bubanj se obrće oko horizontalne ili blago nagnute ose, pri čemu se betonska smeša podiže do određene visine i potom pada i uranja u masu betona u donjoj zoni bubnja. Ove mešalice su relativno lake za manipulaciju i ne treba posebna obuka za to.

Gravitaciona mešalica za beton

Gravitaciona mešalica za beton

Pogodne su za dobijanje betona plastičnije konzistencije. Trajanje mešanja kod njih je 1-3 minuta (najčešće oko 2 minuta). To zavisi od materijala, konzistencije i drugih parametara.

Gravitacione mešalice dele se na:

  • mešalice sa slobodno pokretnim bubnjem (kipujući bubanj) gde se komponente unose ručno. Prazne se naginjanjem unapred i izvrtanjem bubnja;
  • mešalice sa stabilnim bubnjem i preklopnim levkom (protočna mešalica) - komponente se u bubanj unose na jednoj strani, a bubanj se prazni na drugoj strani kroz preklopni levak;
  • mešalice sa reverzibilnim bubnjem koji se obrće u oba smera. Obrtanje bubnja u jednom smeru homogenizuju mešavinu, a pokretanje u suprotnom smeru prazni bubanj.

Mešalice za beton sa prinudnim mešanjem koriste se da bi se dobio beton kruće konzistencije. Kod njih se dve osovine kreću u različitim smerovima mešajući beton po veoma složenim trajektorijama unutar bubnja. U prevodu bubanj se obrće oko vertikalne ose brzinom 10-20 obrta u minuti, a beton u njemu se meša uz pomoć sistema lopatica koje rotiraju u suprotnim smerovima.

Mešalica za beton sa prinudnim mešanjem

Mešalica sa prinudnim mešanjem (Foto: collomix.com)

Mešavine napravljene u mešalicama sa prinudnim mešanjem su homogene, a vreme trajanja ciklusa mešanja je od 2 do 5 minuta. To zavisi od toga radi li se o sitnozrnim ili krupnozrnim betonima. Od veličine bubnja ovakve mešalice zavisi i praktičan učinak betonske baze.

Postoje tri sistema ovih mešalica:

  • Sistem vrtložnog mešanja za efikasnije mešanje koristi dodatne lopatice koje se obrću s velikim brojem obrtaja nezavisno od sistema lopatica za prinudno mešanje;
  • Sistem vibromešanja gde se smeša vibrira tokom mešanja da bi se postigle visoke čvrstoće betona i efikasna homogenizacija vrlo krutih smeša;
  • Vibro-aktiviranje cementnog maltera podrazumeva predhodno spravljanja maltera u vibracionim mešalicama.

Mešalica za beton - cena

Cena mešalica zavisi od snage i samih mogućnosti odnosno da li se mešalica koristi za ozbiljnije građevinske radove ili su u pitanju manji radovi, uglavnom na privatnim objektima. Cena novih mešalica za beton u ponudi na našem tržištu kreću se u rasponu od 28.000,00 dinara do 190.000,00 dinara. Mogu se naći i polovne mešalice za beton ili se mogu i iznajmiti.

Cena polovnih mešalica za beton kreće se od 150 do 600 evra što zavisi od modela i stanja. Iznajmljivanje je oko 10 evra na dan. Ukoliko vam pak treba za neke manje radove kući, velika je verovatnoća da je ima neko od vaših prijatelja, rođaka, komšija ili poznanika.

Pravilno korišćenje mešalice za beton

Kako se koriste mešalice za beton - saveti

Za dobar beton potrebne su kvalitetne komponente u pravom odnosu, ali da bi mešalica za beton radila kako treba i trajala mora se povesti računa o njenom pravilnom korišćenju i održavanju. Evo nekoliko saveta kako da rukujete i pravilno održavate betonske mešalice:

  • Bubanj treba da se opere odmah nakon završetka radova;
  • mešalica treba da se isključi nakon što se završe radovi i ispiranje;
  • betonska mešalica se postavlja na ravnu površinu;
  • u mešalicu treba uneti pesak, cement i na kraju vodu;
  • izbegavati predugo mešanje;
  • istovar betona ne treba raditi lopatom;
  • ne udarati bubanj spolja kako bi se odvojili ostaci betona unutra jer može doći do ulegnuća i oštećenja na kojima se skine farba pa su ta mesta podložna koroziji;
  • ne bi trebalo podmazivati zupčanike jer se na njima mogu zalepiti kamnečići i slično pa dovesti do kvara.

Zaključak

Mešalice za beton su na gradilištima neophodne s obzirom da se u njima spravlja jedan od najvažnijih materijala bez kog je današnja izgradnja nezamisliva. U privatne svrhe za radove manjeg obima na privatnim objektima, ali i na gradilištima za manje zahtevne i nepristupačne pozicije, koriste se ručne mešalice za beton.

One se sastoje od bubnja, elektromotora koji ih pokreće i nosača koji ima točkove za lakšu manipulaciju mešalicom. Postoji više vrsta u zavisnosti od načina rada, ugla pod kojim je osa bubnja, načina mešanja.

Cena zavisi od proizvođača, zapremine, toga da li se radi o novoj ili polovnoj mešalici za beton, a postoji i mogućnost iznajmljivanja mešalice na dan.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


DOKA-300X250-BANNER
SSAB-300X250-BANNER
West Balkans Machinery
TENGE-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TERRA SRBIJA
TERRA SRBIJA
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.terra-world.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

TENGE
TENGE
KRNJEŠEVCI
www.tenge-doo.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;