INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Šindre napravljene od recikliranih PVC prozora i oluka

03.03.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Nova paleta fasadnih obloga od recikliranog PVC građevinskog otpada pod nazivom "Pretty Plastic" prvi put je korišćena na objektu za trajnu upotrebu. Ovaj "prvi 100% reciklirani materijal za oblaganje" na svetu napravili su dizajneri iz holandskih studija Overtreders W i Bureau SLA.

Prvu zgradu obloženu visećom šindrom od recikliranih materijala, paviljon muzičke škole u Holandiji, uradio je holandski studio Grosfeld Bekkers Van der Velde Architecten u januaru ove godine.

"Pretty Plastic" (foto: Sint-Oelbert Gymnasium)

Siva šindra u obliku dijamanta napravljena je od građevinskog otpada, tačnije od usitnjenih PVC građevinskih proizvoda kao što su okviri prozora, ispusti i oluci. Ova šindra postavljena je tako da se "pločice" preklapaju. Razvijena je još 2017. godine, ali je tek prošle godine dobila odobrenje da može da se koristi kao materijal za oblaganje, jer je ustanovljeno da teško gori i svrstana je u klasu B. Ovo joj je obezbedilo upotrebu na fasadama.

"Pretty Plastic" (foto: Sint-Oelbert Gymnasium)

Prva primena ove šindre bila na "People's Pavilion", privremenoj konstrukciji napravljenoj za "Dutch Design Week" u Ajdhovenu 2017. godine.

Paviljon su napravile firme Bureau SLA i Overtreders W. Projekat pokazuje kako se principi kružne ekonomije mogu primeniti na arhitekturu, tako što se svaka komponenta koja je projektovana ponovo može upotrebiti nakon što se konstrukcija demontira. Paviljon je bio obložen šindrom koju je činilo 9.000 plastificiranih "pločica" izrađenih od prikupljenog otpada iz okoline.

Sint-Oelbert Gymnasium u Oosterhoutu

Sint-Oelbert Gymnasium u Oosterhoutu (foto: Sint-Oelbert Gymnasium)

Arhitekte Peter van Assche iz Bureau SLA i Reinder Bakker i Hester van Dijk iz Overtreders W su nakon ovog projekta, šindre razvili u komercijalni proizvod jer su mnogi bili zainteresovani za reciklirane plastične fasadne "pločice" i tako je nastao "Pretty Plastic".

Peter van Assche je rekao da je "Pretty Plastic" prvi materijal za fasade napravljen od 100 odsto ponovo upotrebljenog plastičnog otpada. Dodao je i to, da ovaj proizvod predstavlja jedan od retkih koji se može koristiti na fasadama, a koji doprinosi kružnoj ekonomiji.

Sint-Oelbert Gymnasium u Oosterhoutu

Sint-Oelbert Gymnasium u Oosterhoutu (foto: Sint-Oelbert Gymnasium)

Svaka "pločica" izrađena je od materijala prikupljenog sa gradilišta širom Holandije. PVC građevinski otpad se pre upotrebe svodi na širinu od pet milimetara. Nakon toga se otprema u Belgiju gde ga Govaplast, kompanija koja izrađuje materijale od reciklirane plastike, pretvara u šindre.

"Pretty Plastic" je trenutno dostupan u širokom spektru sivih tonova. Svaka "pločica" ima jedinstven završni sloj. Izgled zavisi od upotrebe različitih proizvoda od plastike.

Sint-Oelbert Gymnasium u Oosterhoutu u Holandiji prva je građevina trajne upotrebe koja je pokrivena ovom vrstom šindre.

Sint-Oelbert Gymnasium u Oosterhoutu

Sint-Oelbert Gymnasium u Oosterhoutu (foto: Sint-Oelbert Gymnasium)

Peter van Assche rekao je da je saradnja između njega i Pascala Grosfelda došla slučajno. Pascal Grosfeld se interesovao za proizvod nakon njegovog predstavljanja na "Dutch Design Week". Shodno tome da su Peter i Pascal kao tinejdžeri pohađali Sint-Oelbert Gymnasium u Oosterhoutu, sve se samo namestilo i škola im je bila "idealan kandidat" za projekat.

Overtreders W i Bureau SLA sada rade na proširenju asortimana razvijajući niz novih boja i oblika.

Uloga plastike u kružnoj ekonomiji bila je" vruća" tema na prvoj konferenciji "Dezeen Day". U jednoj od panel diskusija, holandski dizajner Richard Hutten plastiku je nazvao "rakom naše planete", dok je Andrew Morlet, izvršni direktor Fondacije Ellen MacArthur tvrdio da je moramo "održavati u sistemu". U drugoj raspravi na jednodnevnoj konferenciji, arhitekta Arthur Mamou-Mani tvrdio je da nam je "plastika i dalje potrebna", dok je dizajnerka Nienke Hoogvliet rekla da je "više ne bismo trebali proizvoditi".

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;