INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Popularni krovopokrivački materijali

15.11.2017. | Houzz

Postoji veliki izbor materijla kada je u pitanju pokrivanje krovova. Izdržljivost i zaštitna svojstva su dva najvažnija elemenata za osiguranje dugovečnosti krova i kuće, ali takođe, boja, stil i klimatski uslovi igraju važnu ulogu kod izbora. U nastavku će biti prikazani popularni materijali za pokrivanje krovova.

Glineni crep

Glina se koristi vekovima unazad kao materijal za pokrivanje krovova. Zahvaljujući svojim osobinama i širokom opsegu, glineni crep predstavlja fleksibilni izbor jer se uklapa u širok spektar arhitektonskih zahteva i stilova.

Keramičke ploče su izdržljive i pružaju dobru izolaciju krovne površine koja odgovara bilo kojoj klimi. Mogu biti u različitim oblicima i bojama, uključujući atraktivanu narandžasto-crvenu boju koja se najčešće povezuje sa terakotom, ali i nalik metalnim pločama.

Glineni crep

Slika 1. Glineni crep (foto: Dig Design)

Crep od betona

Slično kao kod gline, i betonski crep može koristiti kod različitih stilova u arhitekturi. Iako će vremenom doći do matiranja površine i eventualno do promene boje, karakteristike se neće menjati.

Takođe, betonski crep smanjuje dopiranje spoljašnjeg zvuka i nezapaljiv je materijal pa se može bezbedno koristiti u područjima sa većom verovatnoćom nastanka požara. Krovovi pokriveni  crepom od betona otporniji su najak vetar zbog svoje težine.

Crep od betona

Slika 2. Crep od betona (foto: Baahouse + Baastudio)

Šindra

Krovne šindre su slične crepu, ali su ravne i mnogo tanje. Proizvode se kao pojedinačne jedinice i postavljaju se u preklapajući obrazac do najvišeg sloja krova kako bi zadržali kišu i vlagu van objekta koji pokrivaju.

Krovne šindre mogu se izrađivati od svih vrsta materijala, uključujući asfalt, drvo, škriljac i glinu. Asfaltne šindre su vatrootporne, kao i otporne na kišu, grad i vetar. Šindre od drveta nisu često zastupljene  jer su podložne požarima i termitima, ali su ipak izdržljive, odolevaju  vremenu i pružaju izolaciju. Škriljac je vrlo izdržljiv i može izdržati temperature smrzavanja u alpskim predelima.

Šindra

Slika 3. Šindra (foto: Boral Roofing Australia)

Bakarni krov

Bakar je trajan i izdržljiv materijal sa dugim životnim ciklusom, a njegova elastičnost i mogućnost lakog oblikovanja čine ga pogodnim za nepravilne krovne konstrukcije. Bakar, takođe, razvija lepu patinu i karakter sa godinama. Topli bronzani tonovi pretvaraju se usled vremenskog uticaja u smeđu braon, pre nego što se formira zelena patina.

Bakarni krov

Slika 4. Bakarni krov (foto: Whiting Architects)

Čelični krov

Postoje dve vrste čeličnih pokrivki – bojene i pocinkovane.

Bojeni čelik eliminiše potrebu za čestim reparacijama krova. Obojeni čelik je otporan na koroziju i ima izdržljiva svojstva zbog premaza od legure cinka/aluminijuma koji mu pružaju čistoću i šarenilo.

Ovaj materijal je lagan i fleksibilan i ima vrlo visoku toplotnu efikasnost jer apsorbuje manje toplote i brzo se hladi. Takođe je otporan, odoleva vremenu i nezapaljiv.

Pocinkovaani čelik je jeftinija opcija za pokrivanje krova. Projektovan je da bude otpornji na koroziju do četiri puta duže od čelika. Loša strana je njegov sjajni aluminijumski izgled, pa je poogdan za korišćenje u manje vidljivim područjima.

Čelični krov

Slika 5. Čelični krov (foto: Whetstone Windows & Doors)

Drvene krovne table

Table od tvrdog drveta pružaju zaštitni omotač oko kuće i mogu se koristiti i za krov kao i za zidove objekta. Drvo je pogodno za upotrebu u tradicionalnim ili savremenim kućama i može se ostaviti da prirodnim putem promeni boju ili se može tretirati premazima, uljima ili bojama.

Drvo je obnovljiv izvor koji kao građevinski materijal može doprineti smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte. Kada se koristi u područjima podložnim vatri, obično gori na predvidljiv način, što olakšava kod gašenja.

Drvene krovne table

Slika 6. Drvene krovne table (foto: Studio Pacific Architecture)

Krovovi od šljunka

Šljunak može produžiti vek ravnog krova. Ravni krov koristi membranski sloj, koji može biti od katrana, asfalta, bitumena ili plastike kako bi se izvršila hidroizolacija objekta. Šljunak ili sitno kamenje koje se nasipa preko spoljašnje membrane će je zaštititi od pucanja i oštećenja usled izlaganja suncu.

Šljunak može takođe funkcionisati kao filter tako da se listovi, granje i drugi ostaci ne zaglave u kišnu kanalizaciju, a takođe može pružiti i termičku zaštitu apsorbujući i oslobađajući toplotu.

Krovovi od šljunka

Slika 7. Krovovi od šljunka (foto: Utz-Sanby Architects)

Staklene krovne table

Stakleni krov ili stakleni plafon, u zavisnosti  od načina na koji se posmatra, omogućava puno prirodnog svetla u prostoru i nudi pogled ka nebu ili okolini.

Stakleni krov može, međutim, dovesti do mnogo odsjaja i proizvesti efekat staklene bašte ukoliko nije pravilno zastakljen. Takođe, potrebna mu je jača konstrukcija koja će ga pridržavati.

Staklene krovne table

Slika 8. Staklene krovne table  (foto: FGR Architects)

Slamnati krov

Slama se koristi na krovovima od bronzanog doba i još uvek se može videti širom Evrope, Azije i Afrike. Slamnati krovovi se izrađuju od slojeva suve vegetacije (slama, trska, rogoz) kako bi se sprečio prodor vode u unutrašnji deo krova.

Često se mogu videti na starijim istorijskim domaćinstvima i predstavljaju popularan izbor za modernije spoljašnje  konstrukcije, kao što su pergole u tropskim krajevima.

Slamnati krov

Slika 9. Slamnati krov  (foto: Outside In)

Više o krovovima i krovnim konstrukcijama pogledajte na sledećim linkovima:

Krovovi i krovne konstrukcije
Metalni krovni pokrivači
Pokrivanje krovova limom
Ravan krov - varijante i rešenja
 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;