INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Grad budućnosti inspirisan orbitom

18.12.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Arhitektonski studio Partisans predstavio je planove za transformaciju kanadskog grada u pametnu zajednicu kombinujući optička vlakna, samoupravljiva vozila i portove za bespilotne letelice unutar ruralnih mesta. Sudeći prema ovoj firmi, projekat “Orbita” predstavlja njihovu viziju celovite, vrhunske zajednice u kojoj su životni uslovi malog grada i sela poboljšani blagodatima i svojstvima urbanog života.

“Orbita”

“Orbita” (foto: Norm Li)

Napredna poboljšanja će se ogledati u vidu uvođenja mreže optičkih kablova koji brzo prenose informacije pomoću optičke tehnologije i koji će se koristiti za infrastrukturne projekte koji se tiču trotoara, ulica i zgrada.

Podacima prikupljenim iz ovih pametnih sistema upravljaće se na odgovarajući način uz poštovanje prava zaštite privatnosti.

“Orbita”

“Orbita” (foto: Norm Li)

Projekat koji će se prostirati na 182 hektara planiran je za grad Inisfil. Ovo područje je poznato po tome da “razmišlja ne veliko", napominjući da trenutno prihvata plaćanje kriptovalutama za komunalne poreze i takse, i da je među prvim mestima koja su pokrenula aplikaciju Uber.

Suosnivač firme Partisans Alex Josephson rekao je da treba da se utvrdi vrsta vlakana koja će se koristiti, ali da je sigurno da se očekuju sjajni pilot programi gde će se tehnologija koristi i integrisati odgovorno. Dodao je i to da se razgovara i o mogućnostima uvođenja najsavremenijeg zdravstvenog i wellness kampusa spojenog sa većim bolnicama u regionu, zatim prateća infrastruktura u vidu stanica i sl. za dronove i samoupravljajuća vozila…

“Orbita”

“Orbita” (foto: Norm Li)

Glavni plan firme Partisans podržava lokalna kompanija Cortel Group, uz Gradsko veće Inisfila. On čini jedan od niza predloga za pametne gradove u Severnoj Americi koji će se zasnivati na visokotehnološkim sistemima i prikupljati podatke koji će se koristiti za razvoj. Među njima je “Sidewalk Toronto” - predlog za pametni grad na obali grada, iza kojeg stoji Alphabetova ispostava Sidewalk Labs. “Sidewalk Toronto” uključio je ozbiljan pregovarački plan o pravima vezanim za podatke kao i privatnost u budućim pametnim gradovima, rekao je Josephson i dodao da će ova regija biti jedna od najbolje pozicioniranih u slobodnom svetu za upravljanje rizicima i mogućnostima izgradnje pametnih zajednica.

“Orbita”

“Orbita” (foto: Norm Li)

Projekat “Orbita” podstaknut je i uvođenjem nove železničke stanice Metrolinx, poznate kao GO Transit, u Inisfilu. U planu je da se pridruži postojećem regionalnom saobraćajnom sistemu koji povezuje područja šireg Toronta i Hamiltona, a takođe pruža bržu vezu između središta grada i udaljenijih zaseoka. Novo transportno čvorište činiće središte “Orbita. Isprepletani putevi će se postepeno širiti i karakterisaće ih kružni paterni, odnosno izgledaće kao miks krugova i trgova. Tu će se nalaziti i dve kule mešovite namene. Kružne ulice spojiće se sa postojećom uličnom mrežom grada i biće podeljene na parcele prekrivene travom i drvećem.

“Orbita”

“Orbita” (foto: Norm Li)

Projekat je urađen po ideji pokreta Garden City s početka 20. veka, koji se zalagao za fuziju gradskog i seoskog života. Na periferiji će biti prostora za agrarne aktivnosti, jer masterplan zagovara otvorene površine. Ideja je da se ovde nalazi veliki broj pešačkih i biciklističkih staza. Transportni sistem karakterisaće vozila bez vozača i deljenje prevoza.

“Orbit” će se prostirati na više od 4 miliona metara kvadratnih i osmišljen je da omogući život stanovništu Inisfila čiji broj će se sa 30.000 popesti na 150.000.

“Orbita”

“Orbita” (foto: Norm Li)

Sudeći prema projektnoj firmi, projekat će sabiti područje od 50km² na kome sada žive stanovnici na "efikasniji i održiviji" model od 2km². Kroz inteligentan i vrhunski arhitektonski projekat “Orbit” neprimetno se objedinjuje i smanjuje širenje, dok se istovremeno zajednici omogućava bliži odnos sa prirodom uz smanjenje pritiska na infrastrukturu.

Projekat će uključivati i školu s dnevnim boravkom, pijacu i biblioteku, sportske i rekreativne centre kao i umetničke i kulturne objekte.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;