INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Peruanska arena za borbu petlova pretvorena u predivan vrt

26.05.2015. | Contemporist

Stara arena za borbu petlova je nedavno prošla kroz obilnu rekonstrukciju u Limi, Peru. Arhitektonski biro 2.8x Architects je transformisao prostor arene na takav način da ne biste nikako mogli da pretpostavite njenu mračnu prošlost. Bujno zeleno lišće i prelepi kameni zidovi sada evociraju osećaj mira i spokoja.

Prostor se nalazi u stambenoj zoni i projektanti su efikasno iskoristili okružujući pejzaž, pretvarajući staru arenu u bujan zeleni vrt koji se spaja sa ravni okolnih brda. Neki delovi stare arene, poput starog kamenja, stepeništa i zidova su promenili svrhu u okviru projekta konverzije tako da se što je moguće više izbeglo rušenje i bacanje starih materijala.

Simbolika u dizajnu se takođe primećuje kroz kružne linije i elemente vode i kamena koji prave spokojno mesto za meditaciju i svojevrsni spomenik izgubljnih života petlova. Jing i jang simboli su prestavljeni kao „ekvilibrijum“ prostora i, noću, vrtovi postaju još lepši zahvaljujući nežnom osvetljenju.

Celokupna atmosfera zelenih vrtova je u tako oštrom kontrastu sa istorijom nasilja nad životinjama koje se dešavalo ovde, pa neupućeni posetilac ovih vrtova nije u stanju da razazna krvavu istoriju ovog prelepog mesta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;