INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zaha Hadid Architects transformiše najveću luku u Rusiji

08.06.2018. | Adam Williams | New Atlas

Na arhitektonskom konkursu za projektovanje najveće ruske luke za transport u Novorosijsku, koja se prostire na 13,9 hektara pobedila je firma Zaha Hadid Architects (ZHA). Projekat treba da počne sa realizacijom u drugoj polovini 2019. godine.

Slika 1. „Admiral Serebryakov Embankment“ (foto: VA)

ZHA iza sebe ima luksuzni projekat luke „Port Houseom“ u Antverpenu. Međutim, projekat „Admiral Serebryakov Embankment“ je znatno obimniji.

Lociran na obali Crnog mora, grad-luka Novorosijsk povezuje Rusiju sa Mediteranom, Atlantskim okeanom i Sueckim kanalom. Ova luka je najveća u Rusiji i treća najprometnija luka u Evropi. Projekat firme podrazumeva novu ribarsku luku, marinu, hotel i pristanište, kao i javne trgove, vrtove i parkove. Pristup vozilima će biti ograničen.

Slika 2. „Admiral Serebryakov Embankment“ (foto: VA)

Projekat će obuhvatiti i devet zgrada, sve pod uglom, kako bi se ublažilo remećenje postojećih pogleda na more iz grada, i sve će u osnovi imati isti dizajn.

Slika 3. „Admiral Serebryakov Embankment“ (foto: VA)

„Primenjujući koncept „instanciranja" u kojem se devet iteracija jedne forme razvija kroz gradijent širom lokacije, konfiguracija svake zgrade se postavlja prema jedinstvenoj funkciji, uslovima i zahtevima", kaže kompanija. „Kao i kod time-lapse fotografisanja koje obuhvata devet instanci subjekta koji se fotografiše u određenom vremenskom periodu, ova evolucijska sekvenca postaje master plan za sebe. Digitalni kompjuterski model koji je razvijen za ovaj master plan u Novorosijsku funkcioniše kao alat za urbanizam koji analizira mnogo različitih programskih i socio-ekonomskih uslova za definisanje novih zgrada unutar master plana".

Slika 4. „Admiral Serebryakov Embankment“ (foto: VA)

U projekat će biti uključena i ruska firma Pride TPO.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;