INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Liberland - projekat države koja će se napajati korišćenjem algi

30.05.2018. | Tafline Laylin | Inhabitat

Predlog za grad koji će se napajati algama je pobedio na konkursu za projekat u Liberlandu, najnovije suverene države u Evropi. Liberland obuhvata zemljište površine 7km² na Dunavu između Hrvatske i Srbije i predstavlja jedinstven izazov za arhitekte i urbaniste zadužene za projektovanje samoupravne mikro-nacije koja svojim građanima garantuje ekonomsku i ličnu slobodu. RAW-NYC se bavio izazovom vezanim za mešovito gradsko zelenilo, vertikalno postavljeno u horizontalne slojeve, kako bi se prilagodilo širenju populacije.

Slika 1. Pobednički projekat firme RAW-NYC (foto: RAW-NYC Architects)

Pobednički predlog akcenat stavlja na pešake i podržava rastuću populaciju sa projektom koji karakterišu naslagane horizontalne konstrukcije. Ova revolucionarna tehnika, koja se zove „Inverted Archaeology“, gradi grad-državu u uzastopnim privremenim slojevima kako bi formirala samodovoljno, kompaktno, gusto, integrisano i otporno urbano tkivo. Ovo je tranzitno orijentisan razvoj koji postiže optimalnu efikasnost lokacije i ublažava efekat staklene bašte koji se u ovako gustom okruženju javljao emitovanjem gasova od automobila. Alge, organizmi koji ne zahtevaju u značajnoj meri sunčevu svetlost, bi se gajile na donjem delu zgrada kako bi se obezbedio čist izvor energije.

Slika 2. Pobednički projekat firme RAW-NYC (foto: RAW-NYC Architects)

Projekat specifično stvara okruženje koje pogoduje inovacijama, dajući sigurnost da svi građani, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, rasu, godište, pol ili profesiju, imaju priliku da postignu svoj puni potencijal i zajedno učestvuju u finansijskim dobicima.

Tim RAW-NYCa na čelu sa Raya Aniom je uključivao interdisciplinarnu grupu saradnika iz celog sveta. „Sastav tima i proces projektovanja su bili prilično interesantni i izazovni u isto vreme", rekao je Ani za Inhabitat. „Da bismo povezali ljude iz različitih sredina, oni su nam pomogli oko ideje i obogatili proces projektovanja."

Slika 3. Pobednički projekat firme RAW-NYC (foto: RAW-NYC Architects)

„Glavna vizija bila je uravnotežiti gustinu sa kvalitetom života. Želeli smo da se sa gustinom naseljenosti pozabavmo na drugačiji način a ne kako se podrazumeva - sa neboderima, kod kojih se veze između zgrada javljaju samo na nivou zemlje. Želeli smo da se grad gradi po jedan horizontalni sloj u isto vreme, gde je moguće svuda hodati i sve je povezano. Horizontalni slojevi bi bili tako složeni i raspoređeni, kako bi se osiguralo da prirodna svetlost prodire kroz sve."

Predsednik Liberlanda Vít Jedlička izjavio je za Inhabitat da on i njegov tim proučavaju da li je projektni predlog sa algama izvodljiv za ovu zemlju.

Slika 4. Pobednički projekat firme RAW-NYC (foto: RAW-NYC Architects)

„Blagosloveni smo što imamo tako sjajne umove koji su uključeni u stvaranje Liberlanda“, rekao je. „Pobednički projektni predlozi pokazuju da zemlja može postati prosperitetna baza koja koristi najnovije inovacije u zelenoj tehnologiji kako bi ostala uglavnom sama sebi dovoljna. Ostaje takođe da se detaljnije pozabavimo pobedničkim rešenjem i vidimo da li i kako bi se sve to moglo izvesti u stvarnosti. Kada bude bilo moguće, želimo da pokrenemo virtuelni 3D prikaz predela sa modelima zgrada koji će pomoći ljudima da odaberu mesto za život ili da ulažu. Čestitam svim učesnicima koji su ušli u odabrane za njihove pametne ideje koje predstavljaju slobodu za koju se Liberland zalaže."

Slika 5. Pobednički projekat firme RAW-NYC (foto: RAW-NYC Architects)

Održivost je odigrala važnu ulogu u projektu RAW-NYCa. Pored algi, zgrade bi sadržale integrisane fotonaponske panele, sisteme za sakupljanje kišnice i zelene krovove, i ništa ne bi otišlo u otpad, ni prostor niti materijal. Sve bi se recikliralo, uključujući sav ljudski, poljoprivredni i organski otpad koji bi se pretvorio u biogorivo. Krovne i zajedničke bašte bi se nalazile duž cele teritorije.

Slika 6. Pobednički projekat firme RAW-NYC (foto: RAW-NYC Architects)

Projetni konkurs za Liberland pružio je priliku za život - da se od nule napravi napredna država koja promoviše inovativnost i autonomiju. Tim RAW-NYCa je koristio sva raspoloživa sredstva kako bi zamislio istinski održivu, urbanu oazu sa nultim otpadom koja će odolevati izazovima iz okruženja s obzirom na brojne ekonomske, ekološke i društvene uticaje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;