INFONET-468X60-BANNER

Parazitski dodaci za smanjenje potrošnje energije zgrada

15.03.2018. | Calum Lindsay | Dezeen

Predlog firme Malka Architecture u cilju poboljšanja energetske efikasnosti pariskih zgrada karakteriše dodavanje kutijastih, parazitskih delova njihovom eksterijeru.

Projekat pod nazivom „Plug-in City 75“ predviđa parazitske „kocke“ postavljene na fasadu zgrade u 16. okrugu Pariza, koje horizontalno proširuju spratne ploče postojećih stanova.

Slika 1. „Plug-in City 75“ (foto: Malka Architecture)

Pored toga što stanovi unutar zgrade dobijaju proširenje, ovi dodaci bi takođe dali i poboljšanja energetski neefikasnim zgradama iz 1970-ih u vidu bolje izolacije i smanjenja potrošnje energije.

Pariska firma Malka Architecture je izašla sa ovim predlogom jer gradski propisi sprečavaju rušenje postojećih zgrada. Arhitekte tvrde da dodaci mogu da smanje potrošnju energije zgrade na četvrtinu sadašnje potrošnje.

Slika 2. „Plug-in City 75“ (foto: Malka Architecture)

Kutijasti dodaci će biti proizvedeni od drveta na drugoj lokaciji i zatim transportovani i montirani na spoljni deo zgrade. Svaka modularna kutija bi odgovarala pojedinačnim zahtevima korisnika i mogla bi biti prilagođena posebnim potrebama.

Svaka modularna kutija ne bi bila samo dodatno zatvoreno proširenje jednom stanu, već bi nudila i otvorene terase. Nova proširenja bi omogućila postavljanje zelenila i formiranje zelene fasade.

Slika 3. „Plug-in City 75“ (foto: Malka Architecture)

Arhitekte pretpostavljaju da bi ove montažne nadogradnje stvorile i privatne i javne prostore koje bi stanovnici mogli da koriste.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;