INFONET-468X60-BANNER

„Silhouette“ - nova kapija Moskve

25.01.2018. | WAN

GK Osnova je za pobednika međunarodnog konkursa za projekat kompleksa mešovite namene u centru Moskve proglasila MVRDV. Projekat „Silhouette“ je inspirisan susednim konstruktivističkim zgradama i predstavlja novi savremeni kompleks mešovite namene od 52.000m² koji istražuje geometriju i materijalnost u svom dizajnu. Ovaj novi objekat savremene arhitekture sa luksuznim stanovima i komercijalnim sadržajima biće smešten u samom centru Moskve.

„Silhouette“ je novi dodatak centralnoj gradskoj panorami koji će doprineti velikom karakteru moskovskog centralnog prstena. Nalazi se na raskrsnici Academician Sakharov avenije i ulice Sadovaya-Spasskaya, gde se nalaze zgrada Le Korbizjea „Tsentrosoyuz“ i zgrada Ministarstva poljoprivrede „Narkomzem“ koju je projektovao Alexey Shchusevand, takođe u konstruktivističkom stilu. Parcela na kojoj će se graditi je izuzetno izložena i pristupačna i nalazi se unutar grada. Sa visinom do sedamdeset i osam metara, kompleks će pružati izuzetne poglede na Moskvu i biti novi dodatak postojećoj „silueti“ grada.

 

Slika 1. „Silhouette“ (foto: MVRDV)

„„Silhouette“ je zaista apstrakcija silueta klasičnih stepenastih građevina koje se nalaze u gradu", objašnjava Jacob van Rijs, suosnivač MVRDV-a. „Kombinacija dve velike zgrade sa fasadom u toplo toniranim bojama stvara simboličnu kapiju do centra grada, ali takođe ima funkciju i stambenog i poslovnog prostora sa prijatnim programima planiranim za prizemlje.“

Kompleks od 52.000m² sastoji se od luksuznih apartmana, sportskog centra, fleksibilnih radnih površina, prostorija za organizovanje događaja i „nebeske palube“. Na najvišim spratovima se nalaze apartmani različitih karakteristika i veličina, a oni najveći su smešteni na uglovima odakle se pruža panoramski pogled u svakom pravcu. Spratovi pod zemljom uključuju supermarket, kao i parking za posetioce ali i stanovnike.

Slika 2. „Silhouette“ (foto: MVRDV)

Modularni sistem omogućava da zgrada ima različi oblik i unutrašnju tipologiju, dok istovremeno obezbeđuje kompaktne i prostrane stanove. Obim zgrade je oblikovan na način da obezbeđuje raznolikost kako bi se stvorili prepoznatljivi ulazi, kosi krovni pejzaž i poboljšao pogled na grad. Oblikovani rezovi na vrhu i dnu fasade su urađeni u skladu sa funkcijom koja treba da se održi, ili određenim kvalitetom koji treba da se obezbedi unutar unutrašnjeg prostora.

Izvanredna crvena boja fasade nije tu samo zbog susedne konstruktivističke zgrade, već potvrđuje njen karakter kao toplo i dobrodošlo mesto za život.

Slika 3. „Silhouette“ (foto: MVRDV)

Arhitektonski projekat je odabran za  najbolji na zatvorenom konkursu koje je održala GK Osnova.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;