INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zidovi od različitih slojeva betonske mešavine

12.12.2017. | Alyn Griffiths | Dezeen

Prugaste fasade ovih kuća u blizini južnokorejskog grada Icheona su rezultat eksperimentisanja arhitektonske firme STPMJ koja je pokazala kako se promenom sastava betona menjaju i njegova svojstva. Osnivači firme STPMJ Seung Teak Lee i Mi Jung Lim opisali su „Stratum House“ kao pokušaj da se simuliraju geološke strukture tako što će se formirati betonski zidovi od slojeva koji su od različitih mešavina materijala i od betona različitih karakteristika.

Slika 1. „Stratum House“ (foto: Song Yousub)

„Projekat je počeo zainteresovanošću za sastav betona, njegov proces pravljenja i reakcije na rezultate testiranja promene sastojaka", rekle su arhitekte.

Da bi kreirali različite tonove i teksture slojeva, projektni tim je prilagodio vrste agregata, količinu pigmenta i odnos vode i cementa koji se koristi za izradu betona. Izlivanje betona za formiranje zidova dva objekta, sa različitom mešavinom svakog dana je trajalo 22 dana. Ishod su prugasti zidovi sa nejednakim slojevima.

Slika 2. „Stratum House“ (foto: Song Yousub)

Povećanjem odnosa vode u cementnoj mešavini dobija se rastresitiji beton sa većim sleganjem, što je stvorilo slojeve čije su bile ravne čak i ivice. Slojevi u kojima su spojevi nepravilniji su rezultat smanjenja odnosa vode.

Količina teksturnih detalja očiglednih na različitim nivoima određena je odnosom finog i grubog agregata koji se koristi u mešavini.

Slika 3. „Stratum House“ (foto: Song Yousub)

Konačno, promene u tonovima različitih slojeva postižu se promenom količine crnog i belog pigmenta dodatog u mešavinu.

„Beton različitog kvaliteta se svakodnevno postavljao na licu mesta, kombinujući tri promenjive - oblik, teksturu i boju", dodale su arhitekte.

„To nam omogućava da delikatno formiramo divizije naslaganih betonskih slojeva".

Slika 4. „Stratum House“ (foto: Song Yousub)

Dva odvojena objekta smeštaju tri porodice i uređena su paralelno jedan prema drugom i dele prednje i zadnje dvorište. Ova dvorišta se mogu koristiti za različite zajedničke aktivnosti. Dnevne sobe su postavljene prema jugu i istoku kako bi se osiguralo maksimalno izlaganje suncu i dobio dobar pogled.

Dva stana u većem objektu karakteriše veliko prizemlje sa takvim rasporedom da se ogledaju jedno u drugo, sa stepeništem u jednom delu koje vodi do spavaćih soba na spratu.

Slika 5. „Stratum House“ (foto: Song Yousub)

Manji objekat pored je porodična kuća. Terase se nalaze i kod jednog i kod drugog objekta i „spajaju“ unutrašnje prostorije i agragno okruženje.

Drveni podovi u unutrašnjosti pružaju topli, prirodni kontrast belim zidovima. Stepenište koje povezuje prostore u prizemlju sa prostorijama iznad je takođe od drveta.

Slika 6. „Stratum House“ (foto: Song Yousub)

Studija kaže da traži „provokativne radove koji špekulišu sa širokim spektrom istraživanja, koristeći potencijale materijala u fazi koncepta i proizvodnje".

Prethodni projekti firme STPMJ uključuju seosku kuću u okrugu Yecheon koja liči na tipičnu kuću sa dvovodnim krovom sa jedne strane, ali ima potpuno drugačiji izgled kada se posmatra sa druge strane.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;