INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najviša zgrada u Budimpešti kao model održivosti

06.10.2017. | Amy Frearson | Dezeen

Foster + Partners je predstavio planove za održivi poslovni kampus u čijem centru će se nalaziti neboder od 28 spratova, za mađarsku kompaniju za naftu i gas.

Namenjena da postane „novi reper za Budimpeštu i Mađarsku“, zgrada novog sedišta MOL Group će biti najviša u mađarskom glavnom gradu.

Arhitektonska firma  nije otkrila koliko će biti visoka zgrada, ali se očekuje da će biti viša od 96 metara, koliko su visoke Hungarian Parliament Building i Bazilika Svetog Stefana.

Slika 1. Planirani izgled zgrade firme MOL Group u Budimpešti

Za kampus je planirano da bude model održivosti i da uključuje odgovarajuće sisteme osvetljenja, grejanja i ventilacije, kao i izvore energije sa smanjenom emisijom ugljenika, fotonaponske panele, zatim da ima sisteme za prikupljanje i skladištenje kišnice.

Projektom su planirane i velike zelene površine, najsavremenije kancelarije i poslovni prostor, infrastruktura namenjena biciklistima i javni „nebeski vrt". Foster + Partners svoj projekat opisuju kao „viziju za radno mesto budućnosti"

Ovo je značajan projekat iz nekoliko razloga i to ne samo za MOL, već i za Budimpeštu", rekao je Nigel Dancey, šef ovog londonskog studija.

Slika 2. Planirani izgled zgrade firme MOL Group u Budimpešti

„Projekat predstavlja jedinstveni izazov jer se treba osigurati da zgrada zadovoljava funkcionalne potrebe organizacije, prati najviše standarde održivosti i poštuje istorijski ambijent".

Zgrada će imati prizemni deo nalik podijumu iz koga će se uzdizati kula. Oba dela će biti sa staklenom fasadom.

Unutar zgrade će se nalaziti kancelarije koje će biti proširene sa otvorenim terasama i baštama, tako da zaposleni mogu da budu u interakciji sa prirodom. „Nebeski vrt“ na vrhu zgrade biće dostupan javnosti.

Slika 3. Planirani izgled zgrade firme MOL Group u Budimpešti

„Kao što vidimo, priroda radnog mesta se menja pa smo kombinovali dva objekta, kulu i podijum, u jedinstven oblik vezan prirodom", dodao je Dancey.

„Kula i podijum postaju jedna celina i shodno tome pružaju osećaj povezanosti kancelarijskih prostorija sa vrtnim prostorom".

Predvođena arhitektom Normanom Fosterom, firma Foster + Partners je sada jedna od najvećih arhitektonskih firmi na svetu. Studio se nalazi na 13. mestu na „Dezeen Hot List 2016“ a nedavno je predstavio i velike razvojne projekte za Stokholm, Sidnej i Bruklin.

Slika 4. Planirani izgled zgrade firme MOL Group u Budimpešti

Nedavno završeni projekti firme uključuju šangajsko pozorište sa fasadom poput zavese, koje je projektovano u saradnji sa Heatherwick Studiom.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

ATM
ATM
SUBOTICA

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;