INFONET-468X60-BANNER

Chrome dodaci za efikasniji rad arhitekata

05.05.2017. | Niall Patrick Walsh | Arch Daily

Bavljenje arhitekturom može biti veoma zahtevno. Projektanti obavljaju toliko različitih uloga da su istovremeno i umetnici, naučnici i matematičari, ekonomisti, kartografi i pisci. Srećom, jedna osobina koja im je zajednička jeste radoznalost tj. spremnost da se prihvate novih ideja, da se stalno pitaju kako mogu da poboljšaju sebe i svet koji ih okružuje. Internet je dakle neka vrsta igrališta za arhitekte - lavirint inspiracija, ideja i hakova.

Shodno tome da Internet nastavlja da odgovara društvenim potrebama, pretraživač kao što je Google Chrome osmislio je niz pametnih alatki u cilju povećanja produktivnosti, od kojih za mnoge neki nisu ni znali da postoje. Od „page rulera“ i generatora paleta na ekranima za snimanje i praćenje vremena, projektanti mogu svoje pretraživače da opreme sa celim arsenalom ikonica konkurentnim „CAD“ alatima. U nastavku će biti prikazano 14 za početak!

Page Ruler
Dani postavljanja lenjira uz monitor da bismo izmerili dužinu nečega na računaru su prošli. Ovaj jednostavni dodatak omogućava merenje dimenzija i pozicioniranje elemenata na bilo kojoj web stranici, pružajući brz, koristan alat za izradu vizuelne ili online prezentacije.

 

ArchDaily
ArchDaily ima svoj Google Chrome dodatak koji optimizuje pretragu preko široke baze koju poseduje – tu se nalaze mnogi arhitektonski i građevinski projekti, dela, informacije o arhitektama, materijalima i sl.

 

ColorPick Eyedropper
Arhitekte pridaju mnogo značaja renderingu i mogu biti opsednuti satima oko detalja, kao što su boja neba i sl. Srećom, ovaj Chrome dodatak će odmah dati vrednost boje za bilo koju web stranicu, bez potrebe da se pokreće Photoshop.

 

Palette Creator
Još jedna pomoćna alatka za rendering jeste ova koja će stvoriti paletu za bilo koju sliku na koju se klikne, dajući koherentan, povezan zadovoljavajući spoj boja renderima ili prezentaciji.

 

WhatFont
Mnoge arhitekte menjaju svoj omiljeni font s promenom godišnjeg doba. Imajući to u vidu, WhatFont Chrome će prepoznati font i njegovu veličinu za tekst na bilo kojoj web stranici, dajući portfoliju, web stranici ili prezentaciji osvežavajuću nadogradnju.

 

 

Power Thesaurus
Zbog velike pažnje koju posvećuju slikama, arhitektama se može oprostiti pisanje. Srećom, uz ovaj jednostavan dodatak, opis projekta se može prošitriti tj. dobiti na kompleksnosti, a da se ne produži.

 

Screen Shader
Arhitekte ponekad mogu raditi dugo u noć, pogotovo kada se približavaju rokovi. Kada se dan čini kratkim, odsjaj na ekranu računara može dodatno da oteža stvari. Dodatak Screen Shader može barem dati predah očima. Potrebno je samo voditi računa da se ne koristi prilikom renderovanja, jer osetljive boje u ovom modu mogu biti izmenjene.

 

Nimbus Screenshot + Screen Video Recorder
Ako ste BIM stručnjak ili želite da pokažete svoje pametne tehnike modelovanja, koristite ovaj Chrome dodatak kako biste snimili interfejs svog računara i podelili svoj tutorijal sa svetom.

 

File Converter
Internet je pun web stranica koje nude konvertovanje fajlova, pa nekad sam pronalazak i njihovo korišćenje mogu dovesti do dodatnih frustracija. Ovaj dodatak ima za cilj da izbaci „posrednika“ i da korsinicima olakša konvertovanje PDF fajlova u JPEG, PNG ili DOC sa velikom lakoćom.

 

Lazarus Form Recovery
Svi su se susreli u životu sa tim da fajl nestane iznenada i ne ostane ništa sačuvano. Srećom, ovaj Chrome dodatak će sačuvati sve što se radi, kako bi se izbegla vremenska ograničenja i „padovi“ koji bi proizrokovali gubitak i nestajanje fajlova. Preporuka je da se koristi kod unosa osetljivih, ličnih podataka.

 

StayFocusd
Uz moć Interneta dolazi i odgovornost da se izbegne odugovlačenje. Sa rokovima koji dolaze i sastancima sa klijentima koji predstoje, ovo proširenje će blokirati sve neželjene smetnje i omogućiti fokusiranost na posao. Uostalom, sve ovo će i dalje biti tu prisutno i kada se posao bude završio.

 

Tracking Time
Upravljanje vremenom je nešto sa čime se arhitekte svakodnevno bore, s obzirom na nepredvidive prirode procesa projektovanja. Ovaj dodatak se može povezati sa popularnim alatima kao što su Google Calendar i Outlook, a poseduje i „start-stop" funkciju koja pokazuje iskorišćeno vreme na projektnim zadacima.

 

RSS Feed Reader
Sa veoma gustim rasporedom, za arhitekte može biti teško da održavaju korak sa najnovijim trendovima i da budu redovno obavešteni o vestima iz njihove branše. Dodatak Reader RSS Feed stoga predstavlja koristan, dostupan izvor vesti iz sveta arhitekture, projektovanja i šire.

 

Audio Books
Arhitekte su suočene sa iscrpljujućim zadacima koji zahtevaju strpljenje, vreme i ali i stvarima koje im odvraćaju pažnju. Ovaj dodatak može da zadrži um zauzetim dok „CAD“ remek delo polako poprima svoj oblik.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;