INFONET-468X60-BANNER

Stepenice u Roterdamu

25.05.2016. | WAN

Dana 16. maja gradonačelnik Roterdama, Ahmed Aboutaleb je otvorio „The Stairs“ u čast obeležavanja 75. godišnjice od obnove Roterdama u Holandiji. 180 stepenika koji vode iz „Stationsplein“, izvan Glavne stanice u Roterdamu („Rotterdam Central Station“), počeli su da koriste posetioci da bi se popeli do krova „Groot Handelsgebouw“, kultne zgrade u istoriji posleratne obnove grada. U toku prvog dana „The Stairs“  je posetilo 7850 ljudi. Aktivan mesec tek dolazi, uključujući i filmske projekcije, dešavanja i umetničke događaje. „The Stairs“ će ostati otvorene do 12. juna i ulaz će biti besplatan za posetioce od 10:00 do 22:00 č.

Gradonačelnik Roterdama je vodio program proslave otvarajući „The Stairs“ za javnost. Ova struktura od skela, sastavljena od strane firme Dutch Steigers će dati mogućnost posetiocima da se popnu na visinu od 29 metara do krova „Groot Handelsgebouw“ u Roterdamu do 12. juna. Platforma nudi zapanjujući pogled na gradski horizont dok će kultni „Kriterion Cinema“ popularan ’60-ih godina ponovo biti otvoren ovog meseca da bude domaćin raznih filmova, dešavanja i događaja.

„Stepenice su simbolično prvi korak ka boljoj upotrebi drugog našeg gradskog sloja, a idealno bi bilo da budu zamenjene pokretnim stepenicama“, rekao je Winy Maas, suosnivač MVRDV. „To je, na ovaj način druga rekonstrukcija „Tweederopbouw“ koja daje pristup, aktivira i povezuje krovove Roterdama.“

Najvažnije aktivnosti meseca organizovane su u saradnji sa „Rotterdam Celebrates the City!“ i uključuju predavanja i dešavanja 30. maja na kojima će Winy Maasa, suosnivač MVRDV raspravljati o budućnosti Roterdama i njegove arhitekture. U kafiću „Lucht Café“ je u ponudi osveženje za sve one koji se umore od hodanja ali i posmatrače koji žele da se opuste. Izložbe u cilju stvaranja nove slike narednog sloja razvoja Roterdama „zauzele“ su postojeće zgrade po gradu i „aktivirale“ njihove krovove, stvarajući nove javne prostore i veze između njih.

„Sa ovom postavkom i našom izložbom pokazati smo kako bi ovaj grad mogao da izgleda ako se ovako nešto uradi na mnogim mestima, uz „aktiviranje“ naših postojećih zgrada i davanjem pristupa njihovim krovovima, da se stvori nova, mnogo više interaktivna, trodimenzionalna i gušća urbana topografija za naredne generacije“, objašnjava Winy Maas.

Postavke i izložbe su otvorene za javnost od 10:00-22:00 časa i daju Roterdamu impresivno privremeno obeležje. Skele odgovaraju uglovima „Rotterdam Central Station“ povezujući savremeno sa spomenikom kulture, dok njena izgradnja upućuje na rekonstrukcije koje je grad doživeo.

Tokom projekta MVRDV je blisko sarađivao sa firmama Dutch Steigers i Adviesbureau Dekker Engineering. Koordinacija vezana za same postavke je urađena u partnerstvu sa „Rotterdam Celebrates the City!“.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;